Szolnokon vetítik először Mundruczó Kornél cannes-i filmjét

Szolnokon vetítik először Mundruczó Kornél cannes-i filmjét

Részlet az Evolúció című filmből

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nem volt könnyű helyzetben tavaly a szolnoki Alexandre Trauner Art/Film Fesztivál, pedig más rendezvényekkel szemben ezt legalább megtartották 2020 októberében. Egy hónappal azelőtt, hogy újra bezárták a mozikat, ráadásul már nem is csak egy-két hónapra, hanem egyenesen fél évre. Ami nehéz helyzetbe hozta a TISZApART mozit is, 2021 végére még mindig nem sikerült teljesen talpra állni. Az október 12-én kezdődő, számos fontos premierrel szolgáló fesztivál viszont sokat segíthet abban, hogy a nézők visszataláljanak a filmszínházakba.

– A tavalyi fesztivál kapcsán volt egy a és egy b tervünk, aztán lett egy c is, miután egyre több korlátozás lépett életbe – idézi fel lapunknak Demeter Éva fesztiváligazgató. Mindenesetre még így is jobban jártak, mint sokan mások, akik vagy kihagyták a tavalyi évet, vagy az online térbe költöztek át. Így viszont a szolnokiaknak tavaly könnyebb volt filmeket szerezniük, míg idén nehezebb, mert a visszatérő versenytársak több mindent lefoglaltak előttük. Nemrég volt például a miskolci Cinefest, így az ottaniakat nem tűzik külön Szolnokon is műsorra, hiszen a két esemény nagyon közel van egymáshoz időben.

Mindenesetre remélik, idén már nem kell korlátozásokkal számolniuk. Még ha az utóbbi másfél évben rendkívül gyorsan változtak is a dolgok, azért most már várhatóan az október 12. és 17. közti fesztivált meg lehet tartani védettségi igazolvány kötelezővé tétele vagy épp létszámkorlátozás nélkül. Tavaly nem volt ekkora szerencséjük, hamarabb kellett akkor zárni a mozit, így az egyes kiegészítő programokat, például a koncerteket is előrébb hozták. Nehéz volt akkor a zsűritagokat is leszervezni, miután külföldről nem lehetett utazni, sőt, még Csupó Gábornak is külön miniszteri engedély kellett, hogy a fesztivál miatt beléphessen az országba.

Az idei fesztivál így már hasonló lehet a 2019-eshez és az előtte lévőkhöz, visszatérhetnek a normális működéshez? – kérdezzük. Demeter Éva elmondása szerint problémát jelent, hogy miután a mozik fél évig zárva voltak, az emberek közül sokan elszoktak a látogatásuktól, inkább maradtak a különböző streaming-szolgáltatóknál. És bár most már egyszerűbb utazni, mégsem lett sokkal könnyebb a zsűritagok lekötése. Most ugyanis az a helyzet állt fenn, hogy újraindult a produkciók gyártása, és akikre zsűritagként számítottak volna, most rendkívül elfoglaltak a különböző munkáik miatt. Mindenesetre sikerült azért sztárvendégeket is lekötni, így itt lesz a Jackie című Natalie Portman-film látványtervezője, Jean Rabasse, valamint a Lány gyöngy fülbevalóval rendezője, Peter Webber. Ők ketten mesterkurzusokat is tartanak majd a szolnoki fesztiválon. A szolnoki fesztiválnak egyébként korábban olyan vendégei voltak már, mint Peter Greenaway vagy Olivier Gérard rendező.  

Miért épp őket hívták meg idén? – Láttam egy dokumentumfilmet Traunerről, Trauner égboltjai a magyar címe, beszélt benne Jean Rabasse, nagyon szimpatikus volt. És mivel 2018-ben Didier Naert volt a zsűritagunk, aki Trauner nevelt fia, megkérdeztem tőle, nem tudja-e Rabasse elérhetőségét, ő pedig szerencsére tudta. Fel is kértem tavaly novemberben, ő pedig mondta, hogy nagyon korai ez a felkérés, de amennyiben tud, jön. Folyamatos levelezés következett, így sikerült őt elcsábítani – meséli a fesztiváligazgató. Kifejezetten Trauner miatt szerette is volna, ha Rabasse eljönne a fesztiválra. Levetítik majd az említett dokumentumfilmet, az utána való beszélgetésen pedig remélhetőleg ott lesz Rabasse is. Webbert már egy bolgár filmfesztivál vezetője javasolta, miután a szolnokiak is benne vannak egy artmozis EU-pályázatban, amiben a bolgárok a partnereik. Webber rendezte többek közt a Scarlett Johansson főszereplésével készült Lány gyöngy fülbevalóval-t. És nem szabad megfeledkezni Demeter Éva szerint Géczy Dávidról sem, aki elmondása szerint egy fiatal, ígéretes reklám- és dokumentumfilmes, ők pedig nemcsak a szakma veteránjainak szeretnének lehetőséget adni, hanem az új arcoknak is.

Mik lesznek idén a fontosabb alkotások? Tíz nagyjátékfilmet vetítenek a fesztiválon, és miután a szolnoki rendezvény számára hagyományosan fontos a vizualitás, a versenyszekcióban díjazzák is a legjobb látványtervezők. Lesznek premierek, illetve premier előtti vetítések is szám számmal. Kiemelkedik ezek közül Mundruczó Kornél Cannes-ban bemutatott filmje, az Evolúció, amit Magyarországon először a Tiszapart moziban láthatnak a nézők. De vetítik Edgar Wright különös horrorját, az Anya Taylor-Joy és Thomasin McKenzie főszereplésével készült Utolsó éjszaka a Sohóban-t is. Demeter harmadik legfontosabbként a Pinokkió című olasz fantasy-kalandfilmet emelné ki. – Tavaly is próbáltam már megszerezni, idén pedig végre bemutathatjuk. Nagyon szép a látványvilága, a fesztivál eddigi történetében pedig még nem mutattunk be fantasyt, úgyhogy nagyon kíváncsi leszek, mit szól majd a közönség – mondja. Az európai versenyfilmeket felvonultató mezőnyben ott lesz többek közt Stefan Ruzowitzky thrillerje, a Monarchia szétesése után játszódó Hátország, de Daria Woszek lengyel rendezőnő fekete komédiája, a Máriafordulás is.

Idén először virtuális realitás szekció is lesz, az előzsűri választott ki több filmet is a beérkezett pályamunkák alaján – teszi még hozzá Demeter Éva. Vannak teljesen új, Oculus Quest 2 szemüvegeik, amiken keresztül látható lesz az információs programba került nyolc film. Demeter Éva úgy tudja, nincs is Magyarországon még egy olyan fesztivál, amin VR-bemutatókat is tartanának. Nyolc egyetemről várnak továbbá hallgatókat és tanárokat, látványtervezői szakmai napot is tartanak a szakterület magyarországi történetéről. Ezen kívül kiemelné még a Jankovics Marcellről és Gyulai Líviuszról szóló emlékkiállítást, ők mindketten életműdíjasai voltak a fesztiválnak. Lesznek továbbá kiállítások, könyvbemutatók, esténként könnyű- és komolyzenei koncertek.