Szörényi–Bródy: Ma nem biztos, hogy bemutatnák az István, a királyt – de nem Demeter Szilárd miatt

Szörényi–Bródy: Ma nem biztos, hogy bemutatnák az István, a királyt – de nem Demeter Szilárd miatt

Demeter Szilárd (Fotó: Halász Nóra/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Demeter Szilárddal készült, nagy port kavart közös fotójuk kapcsán adott interjút a Válasz Online-nak Bródy János és Szörényi Levente.

– „A fotó nyilván nem nekünk volt fontos. Demeter vetette föl, hogy készítene egyet” – mondta Bródy János az interjúban. De hogy kerültek oda az Illés legendái? Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum igazgatója elküldte nekik az akkor még titkos könnyűzenei koncepcióját és megkérte őket, hogy véleményezzék.

Válasz Online június végén mutatta be azt a hétoldalas dokumentumot, amelyben Demeter Szilárd felvázolta, hogy „a magyar könnyűzene megújításáért” felelős miniszteri biztosként, hogyan tervezi társadalmiasítani, átszervezni és megreformálni a magyar könnyűzenét. Mindezt 25 milliárd forintból.

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=3369478403075969&set=p.3369478403075969&type=3&theater

„A meghívás tehát azért volt, hogy élőben fejtsük ki a véleményünket az olvasottakról. Azt gondoltam, ez a mi felelősségünk” – fogalmazott Bródy. Nem akarta minősíteni Demetert, mondván, nem ismeri, de általánosságban elmondta, hogy „a kisebbségi helyzet logikusan eredményez egyfajta dacos harciasságot, kemény beleállást. ... Azt hiszem, előbb-utóbb rá fog jönni, hogy itt a többségi nemzet is magyar. Hogy itt nem vagyunk kisebbségben. Ő sincs. Ez a felismerés pedig, ha megérkezik, fontos változásokat indíthat el benne. Mert amúgy kulturált, művelt, tájékozott embernek ismertem meg.”

Szörényi Levente szerint a programban a műfaj elfogadottá tétele van leírva, amiért ők évtizedekig küzdöttek. Bródy hozzátette: a Bozóki András-féle PANKK-program sok tekintetben hasonló volt. „Ez a mostani stratégia mindenesetre a minőséget a lojalitás, a politikai szempont fölé helyezi.” Bródy hitelesnek tartja Demeter törekvését, érzése szerint kedvesebb ez neki, mint a többi, rá osztott feladat.

Egyikük sem gondolja, hogy Demeter személyében az új Erdős Péter jönne el.

Szörényi Levente az interjúban megosztotta egy közelmúltbeli abszurd élményét is. Egy „nagyon fontos emberrel” találkozott, aki először nagyon barátságos volt. „Később aztán közölte, hogy nagyon nem szereti ezt a Koppányt, akit mi a darabban megírtunk Tinivel. Szóval, ha még terveink vannak a művel, netán támogatás is kellene azokhoz, valamit csináljak vele.”

Hozzátette: Magát jobboldalinak, konzervatívnak mondó kormány idején történt ez, holott még az elvtársak is képesek voltak kezdeni valamit Koppánnyal.

Mindketten egyetértettek abban, hogy ha ma írnák meg az István, a királyt, nem biztos, hogy bemutathatnák.

Szörényi hozzátette: „Demeter Szilárdra pont nem ez a szerencsétlen megközelítés volt a jellemző. A programjában rengeteg pénz van előirányozva például arra, hogy stúdiók, próbatermek épüljenek – nem a cenzúrázás, hanem az alapvető infrastruktúra kiépítése szerepel benne.”

A teljes interjút elolvashatja a Válasz Online-on.