Sztrájkoltak az Erkel Színház szombati előadásán

Sztrájkoltak az Erkel Színház szombati előadásán

Az Erkel Színház épülete (Fotó: Thaler Tamas/Wikipedia)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Késve kezdődött a Carmen szombati előadása az Erkel Színházban. A szakszervezetek 35 százalékos alapilletmény-emelést szeretnének. Az opera végül lement, a közönség szimpátiája mellett a színpadon mindenki mindent beleadott.

Közel fél órája várt már a publikum, ám az eredetileg 18 órára hirdetett előadás nem kezdődött el; tapsolásba fogott a majdnem telt házas budapesti Erkel közönsége, így várták, hogy felcsendüljenek a Carmen című opera kezdő taktusai. Ekkor egy színházi vezető lépett ki a színpadra, aki közölte: 17 és 20 óra között sztrájkol a társulat, jelenleg is egyeztetnek, hogy legyen előadás, a társulat egyharmada így este 8 óráig nem lép színpadra – számolt be lapunknak a szombat kora esti esetről egy olvasónk. (Az Erkel Színházat 2013. március 1. óta ismét a Magyar Állami Operaház „testvéreként” működtetik, jelenleg pedig az az egyetlen játszóhely az Opera felújítása miatt.)

Újabb sztrájkok jöhetnek az Erkelben? | Magyar Hang

Reagált megkeresésünkre az Operaházi Dolgozók Független Szakszervezete. „Egyre kevésbé tudják tagjainkat megfélemlíteni a létszámcsökkentés rémével” – írta a szervezet elnöke.

A jelenlévőknek azt is elmondták, hogy a sztrájkra azért kerül sor, mert a dolgozók, illetve az őket képviselő három szakszervezet alapilletmény-emelést szeretne, ám egyelőre nem született megállapodás. Azt is jelezték, aki szeretné, vissza tudja váltani megváltott jegyét, ám mindössze egy-két fő távozott a közönségből.

Nehéz nagy sztrájkot szervezni | Magyar Hang

Szinte biztosra vehető, hogy a köz- és a versenyszférában nem lesz összehangolt munkabeszüntetés.

A publikum – ahogy nekünk írták – empatikus volt, türelmesen várakozott. Az előadást végül megkezdték – ám a négyfelvonásos két részes, francia nyelvű, magyar és angol felirattal futó Carmen első részében kevesebben énekeltek, és tánc sem nagyon volt. A szünetet követően, este 20 óra után azonban már mindenki színpadra állt, s mintha a közönség is megsejtett volna valamit, ugyanis többen is érkeztek a második részre. „Beleadtak apait-anyait, szebben énekeltek, mint valaha; a közönség drukkolt nekik, és a végén hatalmas volt a taps” – írták a lapunkhoz eljuttatott beszámolóban.

Nem derült égből jött

A szombati sztrájkfelhívás egyébként március 8-ra keltezve olvasható az Operaházi Dolgozók Független Szakszervezetének (ODFSz) honlapján, és azt a Magyar Zeneművészek és Táncművészek Szakszervezete (MZTSz), valamint a Színházi Műszaki Dolgozók Szakszervezete (SzMDSz) is ellenjegyezte. Mint ebben írják: „Szakszervezeteink által a munkáltatóhoz 2017. július 10-én benyújtott kollektív munkaügyi vitában foglalt követelésünket – amelyet 2019. február 23-án bérköveteléssel kibővítettünk – a munkáltató (Ókovács Szilveszter főigazgató) többszöri felhívásunk ellenére sem hajlandó teljesíteni, illetve az általunk kezdeményezett egyeztető tárgyalásokat lefolytatni. Sőt, cselekedeteivel a sötét, kétségbeejtő munkáltatói diktatúrába taszította a Magyar Állami Operaházban foglalkoztatottakat.”

Mint ebből is kiderül, az ügy nem a derült égből jött, legutóbb februárban volt egy levélváltás a felek között. A három szakszervezet február 23-i keltezéssel küldött egy levelet Ókovács Szilveszternek, amelyben arról írtak: „a Kollektív Szerződés megkötése tárgyában korábban kezdeményezett munkaügyi vitában foglalt követeléseinket az alábbiakkal egészítjük ki. Követeljük, hogy a munkáltató a MÁO-nál foglalkoztatott közalkalmazottak alapilletményét (a Közalkalmazotti Tanács előtt elhangzott ígéretnek megfelelően), 2019. január elsejéig visszamenőleg, átlagosan legalább 35%-kal, a kollektív munkaügyi vitát kezdeményező szakszervezetekkel megkötendő megállapodásban foglaltak szerint megemelje.”

Másokat is beindít az Audi-sztrájk sikere | Magyar Hang

A rabszolgatörvény elleni tiltakozások és a győri győzelem hatására több helyen is engedtek a munkáltatók.

Erre február 27-én reagált a főigazgató, válasza az ODFSz honlapján szintén olvasható. Ebben arról írt: jelenleg semmilyen alapbér-emelésre fordítható összeg nem áll az Opera rendelkezésére. „Valóban úgy számolunk, hogy – miként az 2018. november 30-án, az Erkel színházi társulati ülésen elhangzott – az idei esztendő utolsó negyedévében átlagosan mintegy 20%-os, differenciált béremelést hajtunk végre. Mindennek azonban továbbra is feltétele, hogy a tavaly óta várt plusz támogatást a Kormány megítélje, annak ténye a Magyar Közlönyben megjelenjék, összege pedig az Opera számlájára legkésőbb kifizetésig megérkezzen. Ma még nem tartunk itt, tehát semmilyen visszamenőleges, 35%-os béremelésre nincs fedezet (erre ígéret se volt különben), és még annak a kérdésnek a megválaszolása is hátra van, miként tudja a tárca egy esetlegesen megítélt plusz támogatás nyomán a beépülő alapbér-emelést a 2020-as költségvetési év során ugyanúgy elismertetni – ekkor már értelemszerűen a 2019 végi összeg négyszeresére lesz szükség” – olvasható Ókovács válaszában.

A főigazgató szerint „ahogy három hónapja nyilvánosan elmondtam, az igény létezése és indoklása az Emmi számára világos, és jelenleg annak ellenére sem tudok más érdemi fejleményről beszámolni, hogy az Opera vezetése folyamatosan rajta van az ügyön. (…) Rajtunk nem fog múlni, reményeink szerint legkésőbb szeptemberben (…) amikor már a 2020-as költségvetési számokat is tudni lehet, szívesen leülünk Önökkel és meghallgatjuk véleményüket a differenciálás tárgyában.”

Az ügyben kerestük az érintetteket, amint válaszolnak, cikkünket frissítjük.

Az egyik szakszervezet reagált azóta, ezt itt olvashatja, kedden pedig az Operaház is.