Sztrájktárgyalásokat sürgetnek az SZFE-s tiltakozók

Sztrájktárgyalásokat sürgetnek az SZFE-s tiltakozók

A Színház- és Filmművészeti Egyetem diákjai

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Továbbra sem engednek követeléseikből, és sztrájktárgyalásokat sürgetnek a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) polgárai. Csütörtökön közzétett nyílt levelükben azt írták, október 1-jén kezdték sztrájkjukat az egyetemi autonómia visszaszerzéséért, ezt pedig azóta sem adták fel, immár 49. napja. Sztrájkköveteléseiket, fűzték most hozzá, a Fővárosi Törvényszék háromszor is jogszerűnek találta.

Panasszal éltek az oktatási jogok biztosánál is, az ombudsman pedig ezt alaposan megvizsgálta, majd jelentésében arra jutott: az egyetemi autonómia valóban súlyosan sérült az egyetemen, amikor a Vidnyánszky Attila vezette kuratórium a félévet felfüggesztette. Ennek ellenére érdemi egyeztetéseket a sztrájkbizottsággal a mai napig nem kezdett sem a munkáltató, sem a fenntartó alapítvány kuratóriuma – tették hozzá.

Friss, karácsonyi számunkban egyébként hosszan foglalkozunk az idei tiltakozással, és beszélgetést olvashatnak SZFE-s diákokkal.

A most elismételt sztrájkkövetelések a következők:

"1. Felszólítjuk az Alapítvány Kuratóriumát, hogy fejezze be a károkozást, a hallgatói szerződések megsértését! Ennek érdekében követeljük, hogy állítsák vissza az oktatók elektronikus oktatási, vizsgáztatási és adminisztrációs felületekhez (a Neptun rendszerhez) való hozzáférését.

2. A fenntartó állítsa vissza az SZFE Szenátusának 2020. augusztus 1-jén fennálló jogköreit – különös tekintettel a munkáltató munkaszervezetének kialakítására és az Mt. 20. § (1) bek. szerinti munkáltatói jogkör gyakorlás rendjének meghatározására – valamint garantálja jogköreinek sérthetetlenségét határozatlan időre.

3. A fenntartó garantálja, hogy az oktatásban és a művészi alkotómunkában szereplő kérdéseket, továbbá az oktatásban és művészi alkotómunkában alkalmazott módszereket az SZFE Szenátusa (illetve az SZFE annak adott szakmai egysége, illetve az oktató) határozhassa meg.

4. A fenntartó garantálja, hogy belső szervezeti és működési rendjét az SZFE Szenátusa saját maga alakíthassa ki (pl. oktatási vagy alkotó egységek létrehozása – átalakítása, megszüntetése – és SZMSZ megalkotása).

5. A fenntartó garantálja, hogy az intézetvezetőket, osztályvezetőket az SZFE Szenátusa saját maga választhassa meg, illetve a rektor kinevezését megelőzően a pályázati kiírást meghatározhassa, valamint a beérkezett pályázatokat megismerhesse és jelöltet állíthasson, mindezt átlátható és demokratikus eljárásban, pályázatban előre meghatározott szempontok alapján.

6. A fenntartó garantálja, hogy a 2021-es költségvetési évre legalább olyan mértékű pénzbeli forrásokat biztosít az SZFE számára, mint amelyek a 2020-as költségvetési évben rendelkezésre álltak.

7. A fenntartó garantálja, hogy az SZFE Szenátusa önállóan állíthassa össze és nyújthassa be a fenntartónak az SZFE éves költségvetési tervét.”

A nyílt levelet 333-an írták alá, köztük Hegedűs D. Géza, Upor László, Rába Roland, Walters Lili, Zurbó Dorottya, Schwechtje Mihály, Sellő Hajnal, Rainer-Micsinyei Nóra, Gigor Attila, Fullajtár Andrea, Visky Ábel vagy Földényi F. László.