Támogatta az Emmi az Orbánról és Antallról szóló darab színpadra állítását

Támogatta az Emmi az Orbánról és Antallról szóló darab színpadra állítását

Az Orbán Viktort alakító Fecske Dávid. Forrás: Fecske Dávid közösségi oldala.

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ugyan nagyon kevéssel: mindössze 600 ezer forinttal, de támogatta az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi), hogy létrejöjjön és bemutatásra kerüljön „A miniszterelnök és a fiú” című, Antall József és az ifjú Orbán Viktor fiktív véletlen találkozásáról és párbeszédéről szóló darab.

Pozsgai Zsolt drámáját maga a szerző álmodta színpadra, Antall Józsefet Szabó Sipos Barnabás (Elment az öszöd) formálja meg, míg a nemrég újraválasztott Orbán Viktort a Party Maffia zenekar énekese, Fecske Dávid alakítja. A fiktív történetben 1990 őszén, a taxisblokád idején az Országgyűlés liftjében két emelet között bennragadó két politikus, az akkor miniszterelnök Antall és az akkor ellenzéki vezető Orbán párbeszédét követhetjük végig. Az alkotók szándéka szerint a dráma a fiatalokat szeretné megszólítani, „akik keveset tudnak az akkori bonyodalmakról, a rendszerváltozás ellentmondásairól”.

A darab premierje április végén lesz az Elkxrtuk című film producere, Kálomista Gábor által igazgatott Thália Színház Arizona stúdiószínpadán. A közelgő bemutató kapcsán Pozsgai Zsolt interjút adott, melyben „A miniszterelnök és a fiú” író-rendezője leszögezi, hogy Antall József az általa képviselt „értékrendszer” örökösét Orbán Viktorban látta. „Az ő utolsó évei­nek egyik legfontosabb társa, még akkor is, ha időnként ez nem is volt teljesen nyilvánvaló, a Fidesz akkori elnöke” – állítja a rendező, sőt tovább is megy. Pozsgai szerint Antall „szinte fiának tekintette” Orbán Viktort, a „csalódott mester és az elszánt fiú drámájáról” szól a darab.

„Egy biztos: mindig, minden hősömet szeretem, bármelyik drámámban, csak így tudok írni. Most is ez a helyzet. Szeretetből írtam és formáltam a karaktereket” – vallja az Orbán Viktor és Antall József fiktív találkozásáról szóló darab írója és rendezője, Pozsgai Zsolt.