Thuróczy Szabolcs tavasszal tartótisztként tűnik fel a képernyőn

Thuróczy Szabolcs tavasszal tartótisztként tűnik fel a képernyőn

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Már nem kell sokat várni az HBO új hazai gyártású sorozatára, A besúgóra. A tavaly forgatott, és a Genfi Filmfesztiválon bemutatott széria a nyolcvanas évek kommunista Magyarországára repít vissza és fiatal egyetemisták életén keresztül mesél az ellenzékiségről, tüntetésekről, árulásról. A húszéves Geri vidékről költözik a fővárosba, hogy a Gazdaságtudományi Egyetemen tanuljon, élete azonban teljesen más irányt vesz. Kollégiumi élete első napján csatlakozik egy csapat demokratikus ellenzéki fiatalhoz, akik tüntetéseket szerveznek a kommunista rendszer ellen, de Geri mégsem az, akinek mutatja magát. Hogy biztosítsa súlyosan beteg öccse gyógyszeré, az Állambiztonság besúgója lesz. 

A besúgót Szentgyörgyi Bálint írta és Mátyássy Áronnal, Miklauzic Bencével közösen rendezte. A főszereplő a Guerilla című filmből ismert Váradi Gergely, a fiatal ellenzékiek vezetője, Patkós Márton. Thuróczy Szabolcsot tartótisztként jelenik meg, de feltűnik a sorozatban Mácsai Pál, Funtek Frigyes, Szabó Simon, Gyabronka József, Hajdú Szabolcs, Radnay Csilla is. 

– A Besúgó arról szól, hogy mi volt, mi lett és mi lehetett volna. A nyolcvanas évek kollégiumi világa: lehet párhuzamot vonni, de nem érdemes. A rendszer működése a lényeg. De persze a nézők nem hülyék, tisztában vannak vele, hogy miről van szó, és ha nagyon akarják, be is tudják azonosítani a figurákat. A recsegő-ropogó szocializmus a végnapjait élte, és már megjelentek a következő kor puha gerincű szereplői is. Nem véletlenül titkosítottak mindent hetven évre, hiszen ha nyilvánosságra jutnának az ügynökakták, dominóként dőlnének a képviselők a parlamentben. Komolyabb országokban – nevezzük így – szembenéztek a múlttal, hogy ne legyen belőle feszültség még évtizedekig, nálunk inkább elhallgatják a dolgot, amibe rengetegen belehaltak. Az érzékenyebb lelkűeket, a művészeket sorra bedarálta a rendszer, elhagyták az országot, alkoholizmusba menekültek vagy öngyilkosok lettek, rengeteg embert veszítettünk el – fogalmazott még korábban a sorozattal kapcsolatban Thuróczy Szabolcs a Magyar Hangnak adott interjújában.

A premier dátumot még nem hozták nyilvánosságra, de az előzetes már elérhető.