Tiborcz István cége támogatta Eperjes Károly filmjét

Tiborcz István cége támogatta Eperjes Károly filmjét

Tiborcz István és Eperjes Károly mint Leopold atya. Fotó: Magyar Hang montázs.

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

November 4-én mutatták be a filmszínházak Eperjes Károly rendezésében a „Magyar Passió” című filmet (az eredeti címe „Krisztus inge” volt, a produkció ezt a mozibemutató előtt nem sokkal módosította), amely – ahogy a sajtónak kiküldött közlemény fogalmaz – „a magyar kereszténység egyik legsötétebb időszakáról” szól. A film a magyarországi szerzetesrendek '50-es évekbeli, a kommunista állam általi erőszakos feloszlatását igyekszik elmesélni, és annak ellenére, hogy ez a rendkívül fontos, máig feldolgozatlan trauma a témája, a mozipénztáraknál a sok különvetítés ellenére is meglehetősen gyatrán teljesít: a Filmforgalmazók Egyesületének adatai szerint a november 11-14-ig tartó négynapos mozihétvégén csupán 1976 néző volt rá kíváncsi, a bemutatótól számított 11 napban mindössze 6.459 érdeklődőt vonzott. (Összehasonlításul: Az ElkXrtuk című mozifilm már 122 ezer nézőnél jár.)

A „Magyar Passió” állami finanszírozással készült: a Nemzeti Filmintézet (NFI) 2020-ban 300 millió forinttal támogatta az elkészítését, majd 2021-ben felkerült egy újabb támogatási döntés az NFI honlapjára: ez 140 millió forintos pótlólagos támogatásról és 200 milliós „kormányzati hozzájárulásról” szól. Majd még két újabb pótlólagos támogatást kaptak: májusban és júniusban összesen további 63 millió forintot ítéltek meg a filmnek. Ezen felül augusztusban még marketingre is kaptak 15 millió forintot. Így az eredetileg tévéfilmes kategóriában pályázó „Magyar Passió” elkészüléséhez összesen 718 millió forinttal járultak hozzá az adófizetők.

Ezen felül a film végén a stáblistában sorolják fel a filmet támogató egyéb személyeket. A listában megtalálható Orbán Viktor miniszterelnök vejének, Tiborcz Istvánnak a neve.

A Magyar Hang megkereste Tiborcz cégét, a BDPST Groupot, akik azt készséggel elismerték, hogy a Magyar Passió létrejöttéhez a vállalat a forgatási helyszín biztosításával járult hozzá, ám azt már nem szerették volna elárulni, hogy vajon milyen értéket képviselt az Eperjes Károly filmjének elkészítéséhez nyújtott támogatás.

Szerettük volna azt is megtudni a miniszterelnök vejétől, hogy pontosan mely, a filmben szereplő helyszínt engedték át a forgatásra, ám erre sem kaptunk választ. Azt írták, a támogatás elismerésén túl további információt nem kívánnak megosztani.

Azt viszont a mozifilm gyártójától tudtuk meg, hogy a Magyar Passió forgatási helyszínei között megtalálható a budapesti Szabadság téren álló az Adria Palota, amelyet két éve vásárolt meg a miniszterelnök vejének vállalkozása, a BDPST Group. Így minden bizonnyal ezt az igazán impozáns épületet engedték át Tiborczék a forgatás céljaira Eperjes Károlyéknak. Az Adria Palota felújítására Orbán miniszterelnök vejének cége idén hárommilliárd forintos, kedvezményes állami „Covid-hitelt” kapott az MNB programjának segítségével.