Tizedére esett vissza a mozik látogatottsága

Tizedére esett vissza a mozik látogatottsága

Fotó: Unsplash/Felix Mooneeram

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Hiába nyitottak újra a mozik, egyelőre nem tértek vissza a nézők – derült ki a Filmforgalmazók Egyesületének adataiból, amiről a Filmtett számolt be.

A június 25. és július 29. közötti hetekben – az előző évi azonos időszakhoz képest – 13,7 százalékára esett vissza a filmszínházak forgalma. Az elmúlt hónapban 218 ezer néző kereste fel a filmszínházakat, így összesen 319 milliós bevétel jött össze. Tavaly ugyanekkor másfélmilliónál is több látogató ült be a mozikba, aminek köszönhetően 2,3 milliárd forint jött össze.

Az idei év első felét nézve még súlyosabb, 29 százalékos visszaeséssel kell számolni, ami annak az eredménye, hogy március közepétől júniusig zárva kellett legyenek a mozik. 2020 első felében 4,1 milliárd forintos összbevétel jött össze, illetve 2,3 millió néző volt. Tavaly ugyanerre az időszakra 11,766 milliárd forint, valamint 8,222 millió néző jutott.

Viszont a Filmtett azt írja, mégis csak növekvő tendenciáról beszélhetünk, így van okunk reménykedni. Június 25. és július 1. között 11 422-en látogattak a mozikba, egy héttel később már 34 ezren, a július 9-étől kezdődő héten 40 ezren, július 23. és 29. között pedig 74 ezren. Az első héten egyébként leginkább csak a művészmozik nyitottak meg, július 2-án pedig csatlakozott a Cinema City-hálózat.

Múlt héten már új magyar filmet is bemutattak a mozikban, a Pesti balhé pedig rögtön a nézettségi lista elején landolt 16 760 nézővel és több mint 25 millió forinttal.