Tizenkét évig követi hősét a TIFF díjnyertes magyar dokumentumfilmje

Tizenkét évig követi hősét a TIFF díjnyertes magyar dokumentumfilmje

Jelenet Révész Bálint és Mikulán Dávid filmjéből, a KIX-ből

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az első vagy második dokumentumfilmekből összeállított versenyprogram egyetlen magyar résztvevője, a KIX kapta a szekció fődíját a Transilvania Nemzetközi Filmfesztiválon (TIFF) – számolt be róla a Filmtett.

Révész Bálint és Mikulán Dávid kétezer eurós fődíjat elnyert filmje különleges, szívszorító alkotás: tizenkét éven át követi hőse életét. Eleinte még csupán balhés gyerekekről van szó, de a helyzet idővel egyre súlyosabbá válik. „Van az úgy, hogy a dokumentumfilmes évekig követi izgalmasnak vélt szereplőjét, aki utólag unalmasnak bizonyul. Olyan is van, hogy az évek alatt az érdekes szereplő élete szép lassan más irányt vesz, mint amit a filmes indulásból sejteni vélt. És az is megesik, hogy egy teljesen hétköznapi szereplő életében felrobban egy egész váratlan atombomba, amitől benne, filmesben, nézőben, mindenkiben megáll az ütő. Ez a nagyon ritka helyzet pusztít elemi erővel a KIX esetében is, és emiatt képes a film olyan gyomrost behúzni a nézőnek, amilyent kevés másik” – olvasható a Filmtett kritikájában. A KIX-et így méltán nevezhetjük a Sráckor (Boyhood) keserű, sajátosan magyar változatának. 

Révész Bálint a díjat videóüzenetben köszönte meg, megemlítve, hogy a TIFF számára mindig is fontosak voltak a magyar filmesek. „Furcsa, de a TIFF jelenleg olyan térként működik, ahol magyar filmesek találkozhatnak egymással”, mondta, ezáltal pedig szerinte betölt egy űrt a magyar filmgyártásban, amelyben „egyre kevesebb lehetőség nyílik az értelmes párbeszédre”. (A díjról szóló hírt és a köszönetmondást az MTI is szemlézte, de érdekes módon az utolsó félmondatot lehagyta.)

A dokumentumfilmes zsűri különdíjait Isabela Von Tenttől az Alice On & Off, illetve Nikola Klingertől a La Reine kapták. A fesztivál legnépszerűbbje Stere Gulea filmje, a Moromeții 3. lett, a közönségszavazást pedig Jogen Moltertől a Summer Brother nyerte. Az utóbbi film megkapta az ökumenikus zsűri fődíját is. A legjobb nagyjátékfilmes színésznek az iráni Hasan Pourshirazit, a legjobb rendezőnek pedig Sebastián Quebradát (The Other Son) választották. A zsűri különdíját az indiai The Adamant Girl (Vinothraj Palani filmje) kapta, míg a Transilvania Trófeát Shuchi Talatitól a Girls Will Be Girls.

A rövidfilmes mezőnyben díjazták Farkas Ágnes Anna és Fazakas Lehel rövidfilmjeit, a Füstös, de nem rosszat és a Mater nostert is.
.