Több mint ezer zenész áll ki a Színművészeti mellett (Frissítve: a Corvinus hallgatói és erdélyi diákok is szolidárisak)

Több mint ezer zenész áll ki a Színművészeti mellett (Frissítve: a Corvinus hallgatói és erdélyi diákok is szolidárisak)

A blokád alatt álló színművészeti egyetem (Fotó: Színház- és Filmművészeti Egyetem HÖK Facebook oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Péntek délelőtt 11 óráig 1139 zenész illetve zeneközeli háttérember és támogató írta alá a petíciós honlapon azt a nyilatkozatot, amelyben a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) önkényes átalakítása és autonómiájának erőszakos felszámolása ellen tiltakoznak – vette észre a Hvg.hu.

Az aláírt szolidaritási nyilatkozat szerint „Alulírott magyar zenészek, zeneszerzők, előadók, határozottan tiltakozunk a Színház- és Filmművészeti Egyetem agresszív átalakítása, alapítványi, azaz magánkézbe adása és autonómiájának drasztikus felszámolása ellen. Szolidárisak vagyunk az egyetem hallgatóival, tanáraival, a lemondott szenátus és a vezetőség tagjaival.”

A nyilatkozatot többek közt aláírta Bródy János, Beck Zoltán, Czutor Zoltán, Horgas Eszter, Lovasi András, Másik János, Péterfy Bori, Lang Györgyi, Presser Gábor, Szabó Benedek és Sztevanovity Zorán. Az összes aláírás ezen a linken tekinthető meg. Többen úgy írták alá a petíciót, hogy a nevük nyilvánosan ne legyen látható.

Eközben a Corvinus diákjai is állásfoglalást fogalmaztak meg, amelyben kifejezték az SZFE melletti szolidaritásukat. Mint írják: „Mi, a Budapesti Corvinus Egyetem alulírott hallgatói, szolidaritásunkat fejezzük ki a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatóival, tanáraival és vezetőségével. Egyúttal elhatárolódunk minden olyan döntéstől, ami az egyetem autonómiáját bármilyen formában sértheti.” A nyilatkozatot péntek délelőtt tizenegy óráig az egyetem 806 diákja írta alá. A határon túl is vannak, akik kiállnak az SZFE mellett: a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem és a kolozsvári Babeș–Bolyai Tudományegyetem Színház és Film Kar alulírott jelenlegi és egykori hallgatói szolidaritásukról biztosították a budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatóit és oktatóit. „Hiszünk az egyetemi autonómiában, amelyet az SZFE alapítványi intézménnyé való átszervezésének módja súlyosan sért. Kiállunk barátainkért és kollégáinkért! Kiállunk egymásért!” – írják Facebook-bejegyzésükben.

Csütörtökön a MOME hallgatói valamint a Kaposvári Egyetem végzett, illetve jelenlegi színészhallgatói is támogatásukról biztosítják az SZFE-t. 

Az ügy előzménye, hogy a kormány döntése szerint szeptember 1-től alapítványi formában működik tovább a Színház- és Filmművészeti Egyetem. Az átalakítás ellenzői szerint az egyetemet belekényszerítik ebbe, amelynek valódi célja az erőszakos térfoglalás. Komoly felzúdulást keltett az is, hogy Vidnyánszky Attila került az alapítványi kuratórium élére.

A hétfő esti demonstrációval, és az azt követő barikáddal a hallgatók tiltakoznak a kormány döntése ellen. Információink szerint a diákok elkötelezettek, addig tartják magukat az egyetemen, amíg erre lehetőségük van.

A barikádon lévő hallgatók csütörtökön közölték, hogy Magna Charta Universitatum néven készített dokumentumban fektették le azokat az alapelveket a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) diákjai, amelyek mentén hajlandóak tárgyalni az egyetem fenntartójával, és vasárnap délután megpróbálják eljuttatni ezt a dokumentumot az országházba.

Erre rendhagyó módot választottak, ugyanis azt közölték: – Mi megkapaszkodunk az egyetem kapujában, és láncot alkotva addig nyújtózunk, amíg érünk. Innentől van szükségünk rátok. Álljunk stafétaláncot a Vas utcától a parlamentig – mondták.