Toleranciát és nyitottságot hangsúlyozva üzent Vidnyánszky az SZFE mellett kiállóknak

Toleranciát és nyitottságot hangsúlyozva üzent Vidnyánszky az SZFE mellett kiállóknak

Vidnyánszky Attila Kossuth- és Jászai Mari díjas-díjas rendező, a Nemzeti Színház főigazgatója a Szabadtéri Színházak Szövetsége nyári színházi évadának megnyitóján és programismertető sajtótájékoztatóján a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon 2019. május 27-én. (Fotó: MTI/Soós Lajos)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Miközben a kormányzati oldalról hevesen liberálisozzák a színművészeti egyetemet, Vidnyánszky Attila éppen a nyitottságot hangsúlyozó nyílt levelet tett közzé.

Az ügy előzménye, hogy a Bertolt Brecht által alapított Berliner Ensemble pénteken közleményben jelentette be, hogy: „támogatja a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatóinak és tanári karának tiltakozását, és ezért lemondja a tervezett Medea vendégjátékot a budapesti MITEM fesztiválon.”

A 444.hu írta meg, hogy a fesztivált szervező Vidnyánszky Attila most az Ensemble intendánsának címzett nyílt levélben reagált erre. A színházigazgató, fesztiválszervező, nem mellesleg a színművészeti egyetem fölé létrehozott alapítvány kuratóriumi elnöke az alábbiakat írta:

A MITEM csapata és személyesen én is nagyon sajnáljuk, hogy a Berliner Ensemble lemondta 2021-es részvételét a Nemzeti Színház fesztiválján. Mindig azt reméltem, hogy bár eltérő a világnézetünk, mégis megértjük egymást, hogy toleránsan és nyitottan tudunk eszmecserét folytatni azokról az értékekről, amelyeket fontosnak tartunk. 

Biztos vagyok benne, hogy a Berliner Ensemble és Te is, Oliver, megéltétek, tapasztaltátok, hogy a MITEM egy világra nyitott, sokszínű, európai fesztivál. Büszkék vagyunk rá, hogy 2018 óta a Berliner Ensemble három előadása volt látható a MITEM programjában. 

A MITEM egy nyitott fesztivál, ahol az eltérő nézeteket valló művészek továbbra is szívesen látott vendégek.”