Tom Hanks: Akár halálom után is új filmekben szerepelhetek

Tom Hanks: Akár halálom után is új filmekben szerepelhetek

Tom Hanks (Fotó: IMDb)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A mesterséges intelligencia annyira fejlett már, hogy akár halála után is új filmekben szerepelhetne Tom Hanks. A filmsztár erről Adam Buxton podcastjében beszélt, hozzátéve, hogy karrierje így akár az idők végezetéig folytatódhatna. Hanks viszont láthatóan nem boldog ettől, elmondása szerint a hollywoodi hírességek és ügyvédeik épp azon is dolgoznak, miként lehetne jogilag megfogni a dolgot. A jelenlegi törvények szerint ugyanis, úgy látja, semmi akadálya nem lenne annak, hogy a digitális mását újrateremtsék új és új filmekben. Ezért azt szeretnék elérni, hogy az arcuk és a hangjuk is a saját szellemi terméküknek számítson. A mesterséges intelligenciával egyébként már nemcsak halott színészek feltámasztása, de élők megfiatalítása is lehetséges. Így tűnhetett fel saját fiatalkori önmagaként Mark Hamill is a Mandalorian és a Boba Fett könyve sorozatokban. Will Smith pedig szintén saját fiatalkori önmagával együtt szerepelt a Gemini Man című filmben.

Tom Hanks szerint mostantól bárki újraalkothatja önmagát bármilyen életkorban mesterséges intelligencia vagy deepfake technológia segítségével. „Holnap elüthet egy busz, de a szerepvállalás folytatódhat tovább és tovább”, fogalmazott. Hasonló vitás kérdést jelentett Carrie Fisher szereplése is a Star Wars harmadik trilógiáját záró Skywalker korában. Bár az alkotók megígérték, hogy nem fogják digitális módon feltámasztani, de ettől még így is kérdéses volt, amihez folyamodtak. Olyan felvételeket használtak ugyanis a színésznőről, melyeket korábban rögzítettek már, csak épp Az utolsó Jedik című filmhez. Tehát a színésznő voltaképp úgy „szerepelt” a trilógiazáró epizódban, hogy nem tudhatott róla, abban miként is fog felbukkanni.

Hanks elmondása szerint már 2004-ben, a Polar Expressz című filmje bemutatásakor megjósolta, hogy a mesterséges intelligencia eljuthat majd idáig. Már az ezredfordulós készítés során látták, hogy ez jöhet, azóta pedig csak milliárdszorosára növekedett az egész – fogalmazott. Hanks úgy látja, talán az emberek képesek lesznek megmondani, valódi színészt vagy deepfake technológiát látnak-e, a kérdés viszont leginkább az, hogy ez érdekelni fogja-e őket. Hanks szerint vannak olyanok, akiket nem foglalkoztat, hogy csak mesterséges intelligenciával állítottak elő valakit, és így is szeretni fogják a filmet. Ami nem meglepő annak fényében sem, hogy már most is elő tudnak állítani digitálisan mindenféle karaktereket. Kevésbé vet fel etikai aggályokat, ha egy filmben Yoda vagy Gollam figuráját alkotják meg digitálisan, nem pedig egy létező emberét, de ettől még a technológia már eddig is rengeteg mindenre képes volt.