Tomi családja: szerződést bontott a KerekMesével a Kolibri

Tomi családja: szerződést bontott a KerekMesével a Kolibri

Részlet a Tomi családja című epizódból

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Miután a kormánypárti réteg hosszú hónapok óta harcol egy mesekönyvvel, a progresszívek is megtalálták a maguk célpontját. Arról a KerekMeséről van szó, amiről néhány napja közölt hosszú cikket a Telex, illetve nekiment a Nem tehetsz róla, tehetsz ellene Facebook-oldal is. A vád többek között rasszizmus és az örökbefogadás nem megfelelő ábrázolása volt.

Elsősorban azt a Tomi családja című epizódot bírálták, amiben a főszereplő kisfiú azt kívánja, bárcsak másik családja lenne, majd hirtelen el is viszik őt, azt állítva, hogy addigi szülei valójában csak örökbe fogadták őt. Csakhogy újdonsült nevelői lakókocsiban élnek, nem dolgoznak, a nagyszülőket csicskáztatják, továbbá sztereotipikus roma hanglejtéssel beszélnek. A nem túl kifinomult humorú rész szereplői ugyanakkor nem sötétebb bőrszínűek, és nincs szó a mesében arról, hogy cigányok lennének. Persze, ettől még a Tomi családja epizód rájátszhat létező sztereotípiákra.

Ez egyébként a többi epizód esetében nem jellemző, kifejezetten átlagos, amúgy nem kifejezetten szofisztikált animációról van szó, ami időnként a különös fordulatoktól sem ódzkodik. A Telex több más részt is kritizált emellett, arra jutva, hogy a sorozat nem megfelelően beszél az Aspergerről, az iskolai bullyingról, a költekezésről, a tornatanárok iránti rajongásról és az örökbe fogadásról sem. Ugyanakkor a kritikai szempontok alapján bele lehetne kötni nagyjából az összes mesébe, a Micimackó kapcsán kifejtve például, hogy miért nem jó a túlzott édességfogyasztásra való ösztönzés.

A Telex most arról számolt be, hogy a Kolibri Gyerekkönyvkiadó szerződést bontott a KerekMesével, és a korábban tervezett könyvek (Tomi fogat mos, Tomi és az almafa, Tomi és a kutyus) gyártását is leállították. „Döntésünket az alkotópáros Tomi családja című videójának tartalma miatt hoztuk meg, hiszen az ellentétes alapfilozófiánkkal, miszerint sem a múltban sem a jövőben nem jelenhet meg nálunk olyan kiadvány, amely alapvető emberi jogot sért vagy sérthet. És bár a három mesekönyv esetében erről szó sem volt, a fent említett videó átlépte ezt a határt” - közölte a Telex megkeresésére a kiadó vezetője, Pap Zoltán. A könyvek így kikerülnek az előjegyezhető kiadványok közül, a Kolibrinél a jövőben sem fognak megjelenni.

A KerekMese készítői a Tomi családja epizód kapcsán úgy fogalmaztak, annak célja nem a rasszizmus beépítése volt. „Minden szempontból a legrosszabb családot ábrázolja, csak így tudtuk megértetni Tomi karakterével, hogy értékelje a szerető családját, még ha néha házimunkát kell is végeznie” - fejtették ki a készítők, akik ezek után tizennyolcas besorolást raktak az epizódra.