Udvaros Dorottya gyászol, Hegedűs D. Géza felosztaná birodalmát

Udvaros Dorottya gyászol, Hegedűs D. Géza felosztaná birodalmát

Hegedűs D. Géza a Lear király próbáján Forrás: Katona József Színház

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A 4 millió beoltott elérését követően sok egyéb mellett megnyílhattak a kulturális intézmények is, így a színházak is. A hatályos kormányrendelet értelmében csak a védettségi igazolvánnyal rendelkező személyek látogathatják ezeket az intézményeket, számukra a zárt térben sem kötelező a maszk viselése, és ugyancsak elhagyhatják a maszkot a velük lévő 18 évnél fiatalabbak is. 

A lehetőség ellenére sok teátrum nem él a nyitás lehetőségével, inkább streamelve közvetíti még előadásait. Ám vannak, ahol újra felgördül a függöny, de ha az időjárás engedi a szabatéri színházakban is elindulhat az élet. Több társulat bemutatóval is készül, ezek közül állítottunk össze egy szubjektív listát. 

Május 29-én, szombaton Zsámbéki Gábor Lear király rendezésének premierjével nyitja meg újra kapuit a budapesti Katona József Színház. A darab színpadi próbái még tavaly novemberében álltak le, de a bezárások után online folytatták a munkát. A XX. század híres Shakespeare-kutatója, R. A. Foakes szerint „a Lear királyt egy ideig még Shakespeare legnagyobb művének fogják tartani, mert egyik tragédiájában sem lehet olyan részletesen hallani a modern világ aggodalmairól és problémáiról, mint ebben”. A címszerepet a Vígszínház művésze, Hegedűs D. Gézát alakítja, mellette a főbb szerepeket Ónodi Eszter, Pelsőczy Réka, Kocsis Gergely, Rajkai Zoltán, Bányai Kelemen Barna, Bezerédi Zoltán, Keresztes Tamás, Tasnádi Bence játsszák, William Shakespeare szövegét Nádasdy Ádám fordította.

Tasnádi István Kartonpapa című darabját mutatja be június 13-án a Nézőművészeti Kft. és a Szkéné Színház, ráadásul a darabot maga a szerző viszi színre. A történet pár évvel a rendszerváltás után játszódik. Éva nemrég veszítette el férjét, a nagytekintélyű munkásőrparancsnokot. Olyannyira megszenvedi az imádva-rettegett családfő hiányát, hogy egy életnagyságú kartonképmással helyettesíti. A rokonság megegyezik, hogy tapintatból nem teszik szóvá Éva különös gyászmunkáját, és a kedvéért úgy tesznek, mintha a kartonpapa valóban élne. Évát a Kossuth- és Jászai Mari-díjas Udvaros Dorottya alakítja, mellette Scherer Péter, Mucsi Zoltán, Parti Nóra, Mosolygó Sára és Varga Ádám szerepel az előadásban. 

Kern András és Hernádi Judit jutalomjátékának ígérkezik Bess Wohl Válaszfalak című vígjátéka, melyet június 18-án mutatnak be a Városmajori Szabadtéri Színpadon. Az Orlai Produkciós Iroda előadása egy idős házaspár életébe nyújt betekintést. A két ember látszólag szeretetben, megértésben él egymás mellett, betéve ismerik a másik minden mozdulatát, gondolatát. Az új otthonba való költözés azonban fenekestül forgatja fel életüket, felszínre buknak a különbségek, a beteljesítetlen tervek, viszonzatlan érzések. Hernádi Judit és Kern András mellett Pataki Ferenc, Nagy Dániel Viktor, Grisnik Petra, Rohonyi Barnabás és Peremartoni Krisztina lép színpadra. 

Dán királyfiból brit király: így változik Nagy Ervin Koltai Róberté, ők alakítják ugyanis a dunaújvárosi Bartók Kamaraszínház Hamlear című elődadásának címszerepét. Győrei Zsolt és Schlachtovszky Csaba szerzők Shakespeare két hősét gyúrták össze egy karakterré. A főhős ifjúkorától aggastyánságáig egy egész élet gyötrelmeivel, vívódásaival szembesül a néző. A burleszkszerű komédia olyan fontos kérdéseket is feszeget, mint a szülő-gyermek kapcsolat, viszonzatlan érzelmek, megfelelési kényszer, valamint az öregséggel való szembenézés. Az előadást Őze Áron, a Bartók Kamaraszínház új igazgatója rendezi, a bemutatót a július 4-én a gyulai Shakespeare Fesztiválon tartják.