Udvaros Dorottya: Nem szeretném, ha bárki felhasználná a nevem

Udvaros Dorottya: Nem szeretném, ha bárki felhasználná a nevem

Udvaros Dorottya (Fotó: Végh László / Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Nemzeti Színház Kossuth-díjas művésznője  közleményt juttatott el a Színház Online szerkesztőségéhez. Nyílt leveléből nem derül ki, konkrétan milyen támadások érhették az elmúlt időben – többek között feltehetően épp jelenlegi igazgatója, Vidnyánszky Attila részéről – egykori mestereit, de jelezte: kiváló művésznek tartja Ascher Tamást, Zsámbéki Gábort és Székely Gábort, és büszke arra, hogy együtt dolgozhatott velük. Ezért nem szeretné, ha a nevét felhasználnák Ascher Tamás, Székely Gábor vagy Zsámbéki Gábor elleni támadásra.

A levél a következőképpen szól:

„Szeretve tisztelt Kollégáim, Alkotótársaim, Színészek, Rendezők, Barátaim!

Fontosnak tartom, hogy tudjátok: sehol és senkitől nem tapasztaltam, sem kollégáktól, sem nézőktől, hogy rosszabb színésznek minősítettek volna azért, mert a Nemzeti Színház tagja vagyok!

Székely Gábort a mesteremnek tekintem! Zsámbéki Gáborral együtt hozták létre a budapesti Katona József Színházat, amelynek alapító tagja voltam. Volt szerencsém többször dolgozni Ascher Tamással is. 

Ők meghatározták a pályámat, a színészi életemet, a munkához való viszonyomat. Büszke vagyok erre!

Nem szeretném, ha bárki bármilyen formában felhasználná a nevemet ezek ellen a nagyszerű színházi alkotók ellen.

Köszönöm.”

Mint lapunk is megírta, Vidnyánszky Attila elmúlt napokban több nyilatkozatot is tett, amelyekben a színművészeti egyetem erőltetett tempójú modellváltása kapcsán kapott bírálatokra reagált. Az ügy előzménye, hogy az innovációs minisztérium, július végén, egy közleményben eldugva hozta nyilvánosságra, hogy Vidnyánszky Attila vezetheti a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) működését felügyelő kuratóriumot.

A kuratórium összetételét illetően a kormány az egyetem egyetlen javaslatát sem vette figyelembe. A bejelentés után nem sokkal felmondott a tanári karból Gáspár Máté és Zsámbéki Gábor, az SZFE hallgatói önkormányzata bejelentette, hogy nem fogadja el az új kuratóriumot, a szenátusa pedig tiltakozását fejezte ki, és erőszakos térfoglalásról valamint a szabad gondolat korlátozásáról írt a közleményében. Székely Gábor rendező, a Színház- és Filmművészeti Egyetem tanára pedig hétfőn nyílt levélben mondott fel, és Vidnyánszky Attilához írt levélben tiltakozott az intézményt ért támadások ellen.