Újabb egymilliárdot kapott a tatárjárásos film

Újabb egymilliárdot kapott a tatárjárásos film

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Megduplázta az 1242 – A Nyugat kapujában gyártási támogatását a Nemzeti Filmintézet – derült ki a Film.hu cikkéből. A produkciónak további 1 milliárd 232 millió forintot ítéltek meg decemberben, miközben korábban már megszavaztak neki 1 milliárd 268 milliót. A tatárjárásról szóló film magyar-mongol-ausztrál-angol koprodukcióban készül, egy ideig pedig úgy lehetett tudni, hogy Kevin Spacey lesz a főszereplője. Végül a zaklatási ügyei miatt Hollywoodban kiközösített színészt a produkció sem szerződtette. Szerepelni fog viszont benne Eric Roberts, Michael Ironside és Ray Stevenson. 

A történetből eddig olyan részletek szivárogtak ki, miszerint a Spacey által megformált olasz bíboros lett volna a negatív szereplője. Persze az adott karakter még lehet az, csak nem az Amerikai szépség főszereplőjének alakításában. A filmet a nagyjátékfilmes téren nem túl nagy gyakorlattal rendelkező, korábban Jóban rosszban-, Korhatáros szerelem- és Tűzvonalban-epizódokat rendező Soós Péter jegyzi. A nemzetközi címe Gateway to the West.

A november óta forgó film többlettámogatásáról az említett lap a producert, Sipos Kornélt kérdezte. Szerinte az újabb egymilliárd kérvényezésének összetett okai vannak, amelyek a pályázati rendszer jellegéből is adódnak. A pályázatot még 2021 decemberében adták be, ezt áprilisban fogadták el, szerződést pedig augusztus végén írtak. A két időpont között viszont rengeteg minden történt a háború kirobbanásától a kata megszüntetésén át a dollár- és euróárfolyam elszállásáig. A nemzetközi szereplők pedig dollárban kapják a fizetésüket. „A szerződések megvoltak, a dátumokat nem tudtuk volna tolni. Az addigra nem volt váratlan, hogy pótköltségvetéssel kell a Filmintézethez forduljunk, még ha az összeg mértéke váratlan is volt” – fogalmazott Sipos Kornél.

A tatárjárásos produkció így a maga 2,5 milliárdos gyártási költségvetésével az egyik legdrágább magyar történelmi film lesz. A Hunyadi-sorozat a Filmintézettől 10,5, a Hadik 2,36, a Tündérkert-sorozat 2,15 milliárd forintot, az Aranybulla-sorozat pedig 692 milliót kapott. Az 1242 teljes költségvetése körülbelül tízmillió dollárt, azaz 3 milliárd 700 millió forintot tesz ki. A forgatások Szilvásváradon és a Kiscelli Múzeumban, jelentős részben mongol színészekkel zajlanak. További felvételek lesznek Szentendrén. A forgatás februárban fejeződhet be, a bemutató 2023 végén várható.