„Utolsó pillanatokra marad a világítás”

„Utolsó pillanatokra marad a világítás”

Katona József Színház (Forrás: Wikipedia / Kispados)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A rezsiköltségek drasztikus emelkedése a kulturális intézményeket is komoly kihívás elé állítja. Mint azt az Index megírta, az Őze Áron vezette dunaújvárosi Bartók Kamaraszínházban várhatóan ötszörösére nőhetnek majd a rezsiköltségek, mivel minden árammal működik, emiatt az intézmény vezetősége úgy döntött, az őszi évadtól heti három napon, csütörtökön, pénteken és szombaton lesznek előadások, ráadásul a városi klubot már nem is tudják szeptembertől működtetni, azért azt visszaadják az önkormányzatnak.

A bezárás fenyegeti a húsz éve alapított budapesti Spinoza Színházat: Sándor Anna, a Spinoza alapító-tulajdonosának előzetes számításai szerint a magánszínház rezsiköltsége 175 százalékkal növekszik. A Spinoza jegyárai tizennyolc évig nem változtak, háromezer forint fölé sose mentek.

Fontosnak tartották ugyanis a színház elérhetőségét, ezért ragaszkodtak az alacsony árakhoz. A járványhelyzet azonban emelésre kényszerítette a Spinozát, most próbáltak négyezer forint alatt maradni.

Azzal kapcsolatban, hogy a rezsiköltségek emelkedése miként befolyásolja a következő színházi évadot, megkerestük a budapesti Katona József Színházat, ahonnan azt a választ kaptuk, hogy az áramra most írják ki a közbeszerzést, de eddigi számításaik szerint legalább négyszeresére nő majd a költségük, és gáz a várhatóan szintén ilyen mértékben drágul.

– Többlettámogatást nem kapunk, magunknak kell kigazdálkodni. Igyekszünk ezt úgy megtenni, hogy bemutatót, előadást ne kelljen elhagynunk. Augusztusban minden játszóhelyen elkezdődik a munka, nem szeretnénk bezárni egyet sem. De például a próbákat szinte a bemutatóig munkafényben kell majd megtartani – tehát utolsó pillanatokra marad a világítás –, illetve ahol lehet, még jobban figyelnie kell mindenkinek a takarékosabb energiafelhasználásra – írták.

Puskás Tamás, a Centrál Színház igazgatójának közlése szerint a Centrál, mint minden közület, „nagyfogyasztó”, vagyis eddig sem részesült a rezsicsökkentés áldásaiból. – Az energiaárak általános mozgása, jelenlegi növekedése természetesen fokozott terheket róhat minden intézményre, de legjobb tudomásom szerint éves keretszerződéssel rendelkezünk és a költségvetési terveinkben azokkal számoltunk – hangsúlyozta a direktor, aki szerint a fentieket figyelembe véve semmilyen visszafogást nem terveznek a rezsiköltségek miatt.

– Annál is kevésbé, mert a Centrál működése megköveteli, hogy minden előadása jelentős hasznot hozzon esténként, a vetített rezsiárral együtt is, az elhagyásuk tehát biztosan rontaná gazdasági pozícióinkat, nem pedig javítaná. Mindazonáltal értek már meglepetések, ütközött már össze a valóság a munkatársaim közléseivel, valamint lehet megint Covid, a recesszió miatt maradhatnak el nézők nagy számban, úgyhogy kíváncsian várom a dolgok alakulását és folyamatosan monitorozom majd a kérdést – mutatott rá Puskás Tamás.