Vége a blokádnak? Szarka Gábor bezáratja az SZFE épületeit

Vége a blokádnak? Szarka Gábor bezáratja az SZFE épületeit

Az SZFE Vas utcai épülete, amelyet blokád alá vettek a színművészeti hallgatói (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Telex értesülései szerint a Szarka és Novák által kiküldött levélben emlékeztetik a diákokat arra, hogy a blokád miatt több mint egy hónapja nem tudnak bejutni a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) épületeibe, így az oktatással kapcsolatban sincsenek konkrét ismereteik, döntéseket is csak korlátozottan tudnak hozni, ráadásul saját meglátásuk szerint a hallgatók és az oktatók elutasították a tárgyalásokat is.

„A Színház- és Filmművészetért Alapítvány, mint a Színház- és Filmművészeti Egyetem fenntartója az alábbi döntéseket hozta, melyekről tájékoztatja az Oktatási Hivatalt is. Az Alapítvány Kuratóriuma megállapította, hogy jelen körülmények között a Színház- és Filmművészeti Egyetemen az oktatás feltételei, a hallgatói jogok érvényesülése és védelme, a megfelelő és biztonságos munkakörülmények, valamint az Egyetem akadémiai autonómiája nem biztosítható” – áll közleményükben, mely szerint 2021. február 1. napjától folytatható csak az oktatás, amelynek megszervezését Zalán János megbízott oktatási rektorhelyettes koordinálja.

Szarkáék november 9-e hétfőtől bezáratják az egyetem összes épületét, így a kollégiumot is, viszont azoknak, akik lakhatásukról átmenetileg nem tudnak gondoskodni, a levél szerint „indokolással előterjesztett kérelmük alapján a kancellár elhelyezést biztosít”.

A kancellár tájékoztatása szerint az első félévben felvett tárgyakhoz tartozó krediteket nem fogadják el, de a fenntartói döntések nem érintik a hallgatók jogviszonyának fennállását, nem eredményezik a hallgatói jogviszonyok szünetelését vagy megszűnését, mint ahogy nem érintik a munkaszerződéseket és a Diákhitel-szerződéseket, a szociális és tanulmányi ösztöndíjakat pedig ugyanúgy kiutalják a diákoknak.

A diákok még azelőtt, hogy Szarka döntéséről tudomást szereztek volna, arról adtak ki közleményt, november 11-e szerdára egyeztetésre hívták Palkovics László innovációs és technológiai minisztert és az általa összeállított minisztériumi küldöttséget az Ódry Színpadra. Megkeresésükre még pénteken reagált is Palkovics, aki nem fogadta el a meghívást. „(...) Kormány politikai célok helyett szakmai célokat igyekszik szolgálni azzal, hogy a színvonalas színház- és filmművészeti oktatás biztosítására rendelkezésre bocsátja a szükséges költségvetési forrásokat. Ennél nagyobb mértékben nem kíván beleszólni a jelenlegi konfliktusos helyzetbe sem” – fogalmazott.

Mint a diákok írják, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának pontos kritikái, kezdeményező attitűdje és aktív részvételi szándéka ellenére Palkovics arról beszél, hogy az SZFE kivételével minden modellváltásra kényszerített felsőoktatási intézmény zavartalanul működik. „ (..) az Önök kortársainak többsége számára már világos a cél, hogy az elavult intézményi struktúrát egy korszerű és minőségi oktatási háttérrel cserélhetik fel, miközben garantáltan államilag finanszírozott képzéshez juthatnak” – vélekedik Palkovics.

A diákok követeléseivel kapcsolatban a miniszter így ír: „[...] megítélésünk szerint lényeges visszalépést jelentenek az egyetem jelenlegi helyzetéhez és a kívánt, jövőbeni állapothoz képest. Az utcai demonstrációk, a sztrájk, a barikádok eddig sem, és ezután sem szolgálják a megoldást.”

A diákok pénteki esti közleményükben azt hangsúlyozzák, a minisztérium által kinevezett kuratórium alapdokumentumai megfosztották a tizennyolc tagjából öt hallgatói küldöttet számoló szenátust minden jogkörétől, majd a minisztérium által kinevezett kuratórium – részben jogszerűtlenül, önkényes szabályzati módosítás alapján – megbízott vezetői az autonómia garanciáiért állított blokádra hivatkozva elrendelték a létesítmények kiürítését és az „oktatás felfüggesztését”, a szolgáltatások, eszközök és tantermek használatának megakadályozását, valamint visszatartják a hallgatók szociális támogatásait és számos más, a képzés folytatásához elengedhetetlen költséget.

Közleményüket még azzal zárják, hogy az SZFE hallgatói továbbra is élnek a tiltakozás alkotmányos jogával, a blokádot követeléseik teljesüléséig fenntartják és „bíznak a magyar állam tisztviselőinek belátó természetében”.