Videóüzenetben tiltakoznak a művészek a kormány tervei ellen

Videóüzenetben tiltakoznak a művészek a kormány tervei ellen

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Videóüzenetben tiltakozik a kormány színházakat érintő törvénytervezete ellen és hív demonstációra számos színész, rendező, többek között Pogány Judit, Gálffi László, Bálint András, Mácsai Pál, Ónodi Eszter és Pintér Béla.

A művészek szerint megint a 70-es évek kultúrpolitikája köszön vissza a jogszabályból, ami súlyosan sérti a színházak művészi autonómiáját. „Ez szakmai és lelkiismereti kérdés, ami nem is elválasztható egymástól” – hangsúlyozza a felvételen Mácsai Pál.

A kormánypártok megszavazzák az új kultúrafinanszírozási törvényt | Magyar Hang

Nekimennek a kormányok a kultúrafinanszírozás jelenlegi formájának. Kocsis Máté, a Fidesz parlamenti frakcióvezetője a közösségi oldalán tette egyértelművé, hogy a kormánypárti frakciók meg fogják szavazni a kulturális finanszírozásról szóló törvénycsomagot. Mint fogalmazott, a „Gothár-féle zaklatószínházak követelik a pénzt a kormánytól, miközben nem engednek betekintést az ügyeikbe, és akár évekig is eltussolnak bűncselekményeket.

A színházi szakma prominensei A kultúra nemzeti alap című kisfilmmel a hétfő este 18 órára meghirdetett demonstrációra is igyekeznek felhívni a kultúra ügyei iránt érdeklődést mutatók figyelmét.

A Független Előadó-művészeti Szövetség pénteken indított petíciót a kulturális finanszírozásról szóló törvénycsomag ellen.