Vidnyánszky Attila került a Színművészetit felügyelő kuratórium élére

Vidnyánszky Attila került a Színművészetit felügyelő kuratórium élére

Vidnyánszky Attila Kossuth- és Jászai Mari díjas-díjas rendező, a Nemzeti Színház főigazgatója a Szabadtéri Színházak Szövetsége nyári színházi évadának megnyitóján és programismertető sajtótájékoztatóján a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon 2019. május 27-én. (Fotó: MTI/Soós Lajos)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Egy közleményben elrejtve hozta nyilvánosságra a Palkovics László vezette innovációs minisztérium, hogy Vidnyánszky Attila vezetheti a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) működését felügyelő kuratóriumot. A tárca közleménye alapvetően arra vonatkozott, hogy az Állatorvostudományi Egyetem, a Miskolci Egyetem, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem, a Neumann János Egyetem, a Soproni Egyetem és a Széchenyi István Egyetem vált működési modellt augusztus elsejével. Ennek utolsó bekezdésében tesznek említést csupán arról, hogy a felsoroltak mellett a budapesti SZFE is működési modellt vált szeptember 1-től, a „közelmúltban megszületett döntés értelmében” pedig Vidnyánszy Attila töltheti be a kuratóriumi elnöki posztot.

A szaktárca megnevezi a kuratóriumi tagokat is, eszerint Bacsa György, a Mol stratégiai ügyvezető igazgatója, Lajos Tamás operatőr-producer, Rátóti Zoltán színész-rendező és Világi Oszkár, a Slovnaft Igazgatóságának elnöke, vezérigazgatója is részt vesz az SZFE működésének felügyeletében.

Mint ismert, az egyetemi modellváltásról szóló törvény elfogadása előtt a Vidnyánszky vezette Magyar Teátrumi Társaság nyílt levélben ment neki az SZFE-nek, mondván elavult, alacsony színvonalú oktatás jellemzi az egyetemet, épületeinek minősége siralmas, munka és oktatási körülményei gyászosak, nemzetközi tevékenysége gyengül, a hallgatók pedig nem szolgálják ki a magyar kőszínházi hálózatot.

Ragályi Elemér Kossuth- és Balázs Béla-díjas magyar operatőr nyílt levelet fogalmazott meg az egyetem védelmében, és a modellváltásra vonatkozó törvényjavaslat visszavonását kérte, felhívásához több mint kétszáz művész csatlakozott. Erre válaszul az Origón 74 magát kormánypártinak valló művész – közte a kuratórium tagjai közé bekerült Rátóti Zoltán – és színházigazgató követelte az SZFE beszántását, és azt, hogy Semjén Zsolt ne vonja vissza a törvényt.

Vidnyánszky Attila korábban a Népszavának beszélt arról, hogy valakik megszólították az SZFE ügyében. Ezzel kapcsolatban akkor Máté Gábor, a Katona József Színház igazgatója és a Színművészeti tanára lapunknak adott nagyinterjúban így nyilatkozott: „Én csak a budapesti Katona József Színháznak vagyok az igazgatója, de azt tudom mondani, színházvezetőnek lenni hatalmas feladat, 2011–ben ezért is mondtam le a színművészetin a rektorhelyettesi posztomról. A Nemzeti Színház igazgatása még a Katonánál is nehezebb lehet, de emellett Vidnyánszky Attila az MTT elnöki posztját is betölti. Ha ezeken felül elvállal még egy kuratóriumi tagságot, pláne egy elnöki tisztséget, akkor el tudom képzelni, hogy lemond a Nemzeti Színház vezetéséről. Legalábbis szerintem ilyen volumenű posztokat egyidejűleg nem lehet felelősen betölteni. Bár talán Vidnyánszky akkora munkabírású ember, hogy ezt is meg tudja oldani.”