Vidnyánszky és Eperjes kaposvári tanítványai kiállnak az SZFE hallgatói mellett

Vidnyánszky és Eperjes kaposvári tanítványai kiállnak az SZFE hallgatói mellett

A blokád alatt álló színművészeti egyetem (Fotó: Színház- és Filmművészeti Egyetem HÖK Facebook oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Kaposvári Egyetem Rippl Rónai Művészeti Karának tanulói, mások mellett Vidnyánszky Attila, Uray Péter, Eperjes Károly, Cseke Péter, Kéri Kitty, Bozsik Yvette, Cserhalmi György egykori és mostani hallgatói szolidaritásukról biztosították a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatóit.

„Mi, a Kaposvári Egyetem végzett, illetve jelenlegi színészhallgatói; VELETEK VAGYUNK!” –írják posztjukban, ahol megemlítik azt is, néhány diák a kirúgástól és nyilvános megaláztatástól tartva kérte anonimitását, de ők is ugyanúgy vélekednek, mint társaik.

Az SZFE mellett egyébként már többen felszólaltak Alföldi Róberttől kezdve Till Attiláig, az Örkény Színház is szolidaritásáról biztosította az intézményt, ahogyan szerdán a Képzőművészeti Egyetem hallgatói önkormányzata is. Szalagozással állt ki a tiltakozók mellett a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem és a Magyar Képzőművészeti Egyetem néhány hallgatója is.

https://www.facebook.com/watch/live/?v=1009046749587626&ref=watch_permalink

Pintér Béla, az egyik legsikeresebb független társulat vezetője is megszólalt az SZFE ügyében, és az ATV-nek elmondta: „Akit Vidnyánszky Attila el akar pusztítani, azt el is fogja. Mindenki, aki ellene bármiféle harcot folytat, az el fogja veszíteni, azonban nem mindegy, hogy hogyan veszítik el, ha úgy tetszik: veszítjük el ezt a harcot”. A színész-rendező még azt is hozzátette: hozzátette: „Hiába várja el a hóhér, hogy majd a vérpadon megcsókoljuk a kezét” – szerinte erre szép példa a színművészetis diákok ellenállása.

Az ügy előzménye, hogy a kormány döntése értelmében szeptember 1-től alapítványi formában működik tovább a Színház- és Filmművészeti Egyetem. A hallgatók a hétfő esti demonstrációval, és az azt követő barikáddal tiltakoznak az ellen, hogy a kormány alapítványi struktúrába kényszerítette az intézményt, és elvette az autonómiáját. Az alapítvány kuratóriumának elnöke Vidnyánszky Attila lett.

A hallgatók csütörtöki sajtótájékoztatójukon elmondták, hogy vasárnap délután az SZFE-től a Parlamentig érő élőlánccal tiltakoznak, és megpróbálják eljuttatni az egyetem alapdokumentumait az Országházba.