Vidnyánszky kinevezése a színművészeti szerint „az erőszakos térfoglalás újabb bizonyítéka”

Vidnyánszky kinevezése a színművészeti szerint „az erőszakos térfoglalás újabb bizonyítéka”

Tiltakoznak a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

„A sajtóból ismertük meg a leendő fenntartónkat – a Színház- és Filmművészetért Alapítványt – irányító kurátorok névsorát. A névsor világossá tette, hogy a kuratórium megbízója sem a kurátorok személyére tett javaslatainkat, sem a kiválasztásukra kidolgozott szakmai szempontrendszerünket nem vette figyelembe. Szemben a korábban lebegtetett lehetőséggel az egyetem egyetlen képviselője sem kapott helyet a testületben” – írta szombat éjszaka kiadott közleményében az egyetem szenátusa, reagálva arra, hogy Vidnyánszy Attila tölti be az egyetem működését szeptember 1-től felügyelő kuratórium elnöki posztját.

Az intézmény a most kiadott közleményében kitért arra is, a kuratórium nem ismeri az SZFE valós működését. Mint írják, „Vidnyánszky Attila személyében olyan elnök kapott felhatalmazást, aki nyilatkozataival évek óta következetesen és céltudatosan rombolja egyetemünk hírnevét. A kuratórium további tagjainak ugyanakkor nincs számot tevő felsőoktatási tapasztalata.”

A SZFE vezetése szerint Vidnyánszky Attila, illetve többi kuratórium tag – Bacsa György, a Mol stratégiai ügyvezető igazgatója, Lajos Tamás operatőr-producer, Rátóti Zoltán színész-rendező és Világi Oszkár, a Slovnaft Igazgatóságának elnöke – kinevezése azt bizonyítja, hogy „a modellváltás valódi célja nem az oktatás korszerűsítése, színvonalának emelése, hanem a minőséget és a hagyományokat semmibe vevő erőszakos térfoglalás, a szabad gondolat korlátozása”.

Az egyetemmel egyidejűleg Zsámbéki Gábor Kossuth-, és Jászai-díjas rendező, aki 1979 óta oktatott színészosztályokat, közleményben jelentette be, hogy felbontotta szerződését a Színház- és Filmművészeti Egyetemmel. Szeptember 1-től, az új kuratórium belépésétől kezdve már nem tanít ott, döntéséről további nyilatkozatot nem kíván adni.

Mint ismert, az egyetemi modellváltásról szóló törvény elfogadása előtt a Vidnyánszky vezette Magyar Teátrumi Társaság nyílt levélben ment neki az SZFE-nek, mondván elavult, alacsony színvonalú oktatás jellemzi az egyetemet, épületeinek minősége siralmas, munka és oktatási körülményei gyászosak, nemzetközi tevékenysége gyengül, a hallgatók pedig nem szolgálják ki a magyar kőszínházi hálózatot.

Ragályi Elemér Kossuth- és Balázs Béla-díjas magyar operatőr nyílt levelet fogalmazott meg az egyetem védelmében, és a modellváltásra vonatkozó törvényjavaslat visszavonását kérte, felhívásához több mint kétszáz művész csatlakozott. Erre válaszul az Origón 74 magát kormánypártinak valló művész – közte a kuratórium tagjai közé bekerült Rátóti Zoltán – és színházigazgató követelte az SZFE beszántását, és azt, hogy Semjén Zsolt ne vonja vissza a törvényt.

Vidnyánszky Attila korábban a Népszavának beszélt arról, hogy valakik megszólították az SZFE ügyében. Ezzel kapcsolatban akkor Máté Gábor, a Katona József Színház igazgatója és a Színművészeti tanára lapunknak adott nagyinterjúban így nyilatkozott: „Én csak a budapesti Katona József Színháznak vagyok az igazgatója, de azt tudom mondani, színházvezetőnek lenni hatalmas feladat, 2011–ben ezért is mondtam le a színművészetin a rektorhelyettesi posztomról. A Nemzeti Színház igazgatása még a Katonánál is nehezebb lehet, de emellett Vidnyánszky Attila az MTT elnöki posztját is betölti. Ha ezeken felül elvállal még egy kuratóriumi tagságot, pláne egy elnöki tisztséget, akkor el tudom képzelni, hogy lemond a Nemzeti Színház vezetéséről. Legalábbis szerintem ilyen volumenű posztokat egyidejűleg nem lehet felelősen betölteni. Bár talán Vidnyánszky akkora munkabírású ember, hogy ezt is meg tudja oldani.”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.