Visszatalálni a kultúrához

Visszatalálni a kultúrához

Jelenetkép a MáSzinház Apák fiai című előadásából. A képen Takács Gergő és Németh Csaba Péter.

Fotó: reSTART Feszt/Mészáros Zoltán

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Noha a pandémia a kulturális élet szereplőit is nagyon nehéz helyzetbe sodorta művészetileg és gazdaságilag egyaránt, a IX. kerületi Ráday utcába azonban épp ebben az időszakban költözött be két új színház a már jelen lévő négy mellé. Ez azonban nem a versenyt erősítette, hanem az együttműködésre és a közös gondolkodásra sarkallta a színház vezetőit. – Az improvizációval foglalkozó Itt és Most Társulat és Közösségi Tér 2019-ben és 2020-ban szervezte meg a STARTfesztet. Mivel ez idén elmaradt, ezért az Itt és Most, a Karaván Színház, Pinceszínház és Stúdió K Színház és Kettőspont Színház és Spirituális Ügynökség csapatával úgy döntöttünk, megszervezzük a reSTART Fesztet, hisz a kulturális helyek, és az olyan független társulatok, mint mi is, a világjárvány és a karantén intézkedések miatt a start mezőn túlról kell, hogy most újrainduljanak – mondja Márton Gábor Csaba színházi nevelési szakember, a MáSzínház kommunikációs vezetője. – De nemcsak a művészeknek, a nézőknek is nehéz a visszatérés, hiszen mára hozzászoktunk a távolságtartáshoz, az otthon biztonságához. Fontos, hogy kapcsolódjunk egymáshoz, hogy újra legyen közös pillanataink, kulturális élményeink. Másrészt nem titkolt célunk, hogy ezt a hat színházat egyfajta OFF-Broadwayként elhelyezzük Budapest kulturális térképén.

A szeptember 24. és 26. között zajló reSTART Feszten nyolc helyszínen közel 50 program várja az érdeklődőket. Lesznek ringató foglalkozások, rendhagyó irodalomóra, improvizációs workshop, társasjátékest, kiállítás nyílik kortárs olasz illusztrátorok munkáiból. A Karaván Színház az iskolai és az internetes zaklatásról szóló tantermi előadással készül, a Pinceszínházban lesz látható Jordán Tamás Levelek Adynak című estje, Ágens pedig a Kurtizánképző című párkapcsolati intenzív színházi terápiájával lép színpadra. Az értelmi fogyatékos emberekkel dolgozó MáSzínház programjain szó lesz apákról és férfiasságról, arról, hogy miként tudjuk kezelni a traumáinkat, és hova vezethet a kibeszéletlenség. A VerShaker YouTube-csatornáján színészek mondják el legkedvesebb versüket, és annak kapcsán beszélgetnek a műsor házigazdájával, Zoltán Áron Junior Príma díjas színművésszel. A reSTART Feszt keretében élő közönség előtt veszik fel a műsort a MáSzínházban Stark Ádámmal, Stúdió K-ban Fodor Tamással, a Karaván Színházban Nyári Oszkárral.

A fesztivál széleskörű partnerséget alakított ki a Ráday SOHO Egyesület által összefogott vendéglátóhelyekkel, ennek részeként a színházi programokon kapott karszalagokkal kedvezményt lehet kapni a Ráday utcai éttermek és bárok legtöbbjében. A programfüzet már elérhető a fesztivál weboldalán, a belépővel látogatható programokra pedig a résztvevő színházak honlapján és a helyszínen lehet jegyet váltani.