Hány páncélszekrényben férne el Mészáros Lőrinc vagyona? Kiszámoltuk!

Hány páncélszekrényben férne el Mészáros Lőrinc vagyona? Kiszámoltuk!

Montázs: Magyar Hang / Gulyás Balázs. A felhasznált képek forrása: a Trezor-Liktor Zrt. honlapja és MTI/Szigetváry Zsolt.

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Hétfőn robbantotta a hírt a 24.hu, és mi is megírtuk, hogy Mészáros Lőrinc és Várkonyi Andrea új, budai hegyvidéki szerelmi fészkébe egy jókora páncélszekrényt emeltek be daruval. Az eredetileg négylakásos, úszómedencés házat a lap szerint átépítik és egybenyitják. A Széchenyi-kilátó melletti utcákból a budai hegyek egyik legszebb panorámája nyílik a városra. A 444 információi szerint a házat 1,14 milliárd forintért kínálták eladásra tavaly ősszel.

Az egész mackóemelési művelet onnan derült ki, hogy trezor gyártója, a Trezor-Liktor Zrt. a a közösségi oldalán egy bejegyzésben közölt egy képet egy 800 kg-os páncélszekrénynek az udvaron felállított daruval történő beemeléséről egy budai villába. A bejegyzésben szereplő képek és videók alapján a 24.hu Mészárosék XII. kerületi hajlékaként azonosította be az épületet. A biztonsági cég a cikk megjelenését követően törölte az ominózus Facebook-bejegyzését.

Az információ hétfő déli megjelenése óta kínzott a kérdés, hogy a felcsúti (nemsokára XII. kerületi) oligarcha által kezelt vagyon készpénzben vajon hány ilyen mackóban férne el. Ezért előástam a valahol nagyon mélyen rejtező, az általános iskola hatodik osztályban tanult geometriai ismereteimet és kiszámoltam.

A békéscsabai páncélszekrény-gyártó vállalkozás honlapját böngészve egy olyan mackót találtunk, amely megfelel a kritériumoknak, a CARBONADO K-I. fantázianevű páncélszekrény, mely 790 kg-ot nyom és ezernyi biztonsági tanúsítvánnyal bír. A trezor fogyasztói ára alapfelszereltséggel 1.350.000 Ft, de választhatunk mellé extrákat, például plusz 250 ezerért elektronikus időzárat, ami igen hasznos kiegészítőnek tűnik.

Namost. Ennek a 800 kilós páncélszekrénynek a belső méretei: 945 x 445 x 400 mm (magasság x szélesség x mélység), ami azt jelenti – és itt jön az általános iskola hatodik osztályos geometriatudás – hogy egy szekrény mindössze 0,16821 m3 térfogatú. Azt szintúgy a 24.hu egyik, három évvel ezelőtti cikkéből tudtam meg, hogy egymillió forint a legnagyobb címlettel, a húszezer forintossal kalkulálva hozzávetőlegesen 0,00006468 m3-nek felel meg.

És innen már egyszerű a matek. A Forbes összesítése szerint Felcsút amorózójának teljes becsült vagyona 407 milliárd forintra rúg, ezzel ő a leggazdagabb magyar ember. A cégei értékét nyilván nem lehet egyik napról a másikra átváltani készpénzre, de azért eljátszottam a gondolattal. A 407 milliárd az 407 ezer millió. Ha egy millió forint húszezresekben 0,00006468 m3, akkor 407 ezer millió az nem is olyan sok, mindössze 26,3 m3-en elférne a teljes, hosszú évek napi 18-20 órányi munkájával összekuporgatott vagyonka. (Mészáros saját maga nyilatkozott úgy korábban egy interjúban, hogy ő évtizedekig napi 18-20 órát dolgozott, no nem azért, minthogyha szeretné a pénzt, hanem abból a profán motivációból kifolyólag, mert „szeret dolgozni”.)

Mindebből az jön ki, hogy a teljes, Mészáros által kezelt vagyon készpénzben történő elraktározásához csak 157 ilyen óriás páncélszekrényre volna szükség, és az utolsó mackó csak félig volna tele. Míg ide eljutottam, immár egy újabb kérdés kínzott. Beférne-e az új budai Mészáros-Várkonyi lakba a 157 mackó?

A 444 szerint 900 négyzetméteres a luxusingatlan, míg a Telex szerint csupán rongyos 500 m2. A mackó külső alapterülete 0,4 m2, 157 mackó alapterülete pedig 65 m2. Így igen, a teljes vagyont el tudná raktározni páncélszekrényekben a párocska a villában, akármelyik alapterület is legyen a valós.

Egészen biztos, hogy ez valami pszichés betegség lesz, de így a cikk megírása után pedig az kezdett el gyötörni, hogy vajon a villa padlózata elbírná-e a mackók és a 407 milliárdos vagyon együttes tömegét? Ezt már viszont matekozzák ki az olvasók, az én képességeimet ez meghaladja.