Ki a NER-vagyonok valódi gazdája?

Ki a NER-vagyonok valódi gazdája?

Orbán Viktor miniszterelnök (j) és Garancsi István, a Videoton FC tulajdonosa a lelátón a labdarúgó Európa Liga-selejtezőjének harmadik fordulójában játszott Debreceni VSC - Rosenborg mérkőzésen a debreceni Nagyerdei Stadionban 2015. július 30-án (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Biztosan sok magyar morfondírozhatott már azon, vajon ki lehet a megannyi NER-stróman vagyonának tényleges tulajdonosa. Vagy (Fidesz-vallású) hívőnek, vagy rosszhiszeműnek kell lenni ahhoz, hogy azt állítsa valaki, csak véletlenül alakult úgy, hogy mindig éppen Orbán Viktor miniszterelnök és a Fidesz környezetéből kerülnek ki az állami pályázatok nyertesei, hogy csak a miniszterelnök barátai, családtagjai és közeli ismerősei annyira szemfülesek és jó képességűek, hogy kivétel nélkül mindig ők nyernek a közpénzekért harcba indulva.

Mivel 70-es IQ-szám fölött ez védhetetlen álláspont volna, a vallásosak kitaláltak egy másik érvet, amely a „Mé’, akkó’ az jobb lenne, ha a kommunisták kapnák?”-argumentum néven vonulhat be a NER-történelem lapjaira. Ennek alfajai „a komcsik alatt is így volt”, a „ha én ott lennék, akkor én is lopnék”, valamint a „legalább magyarok lopnak”. Bevallom, számomra nem számít közérzetjavítónak, hogy most Mészáros és más strómanok lopják el a közös jövőt, és nem, mondjuk, a Strabag és Puch.

Nem, ne egyik vagy másik oldal nyerjen attól függően, hogy ki van kormányon, hanem a legtehetségesebbek és akik a kedvezőbb ajánlatot teszik. (Arról persze azóta már tettek a fiúk, hogy ne legyen bizonytalan, hogy kik vannak, lesznek és maradnak kormányon, de ez egy másik történet.) És az is balkáni gondolkodást sejtet, ha valaki úgy gondolja, a közbeszerzéseket valakiknek „kapniuk” kell, és nem versenyben szükséges azokat elnyerni – de rég volt az, amikor még hittem abban, hogy ilyen finomságokat elvárhatunk a közéletünkről véleményt nyilvánítóktól.

A NER-oligarchák közül talán Andy Vajna tűnt a leginkább autonóm személyiségnek. A tavaly elhunyt filmproducerről sokan hitték úgy, hogy a saját vagyona az, amelyet – nagyrészt a Fidesznek, de még inkább Orbán Viktornak köszönhetően – 2010-től 2019-es halálig felhalmozott. Az ő története kiválóan bizonyítja azt, hogy a NER-ben nincsenek közpénzből felépített magánvagyonok, még pontosabban egyvalakinek lehet csak ilyenje. Mégpedig mások nevén parkoltatva.

Ugyanezeken a hasábokon azt írtam korábban, hogy „Mi sem könnyebb bizonyítani, hogy a miniszterelnök legalábbis sajátjaként kezeli az oligarchák nevén lévő vagyont, amennyiben megvizsgáljuk, hogy mi történik egy-egy vagyon átruházásánál. Például hogyan és főleg milyen ellentételezésért kerülnek át egyik pillanatról a másikra a Mészáros-portfólióból Tiborcz István nevére vagyonelemek. Vagy hogy az egyik oligarcha halála esetén az örökösei jutnak-e hozzá a stratégiai jelentőségű vagyonelemekhez, vagy különféle, jó időben beépített biztosítékok folytán egy másik kormánybarát kézben landolnak-e ezek.”

Így történt ez korábban a Tv2 televíziócsatorna esetén is, és mintha csak rá akarna erősíteni NER a fentiekre, azt olvasom az újságban, hogy láss csodát, a néhai Andy Vajna kaszinói nem az örökös, Vajna Tímea, hanem bizonyos Garancsi István és Szalay-Bobrovniczky Kristóf urak nevére kerültek.

Az utóbbi úr Habony Árpád üzlettársa, korábbi londoni nagykövet, és nem utolsósorban a most Szentkirályi Alexandra néven futó kormányszóvivő házastársa. Az előbbi pedig saját bevallása szerint a miniszterelnök és a miniszterelnökné asszony túrapartnere, ahogy ő mondta, „kötélbarátja”. (Az elnevezés az összekötött hegymászók egymásra utaltságára utal.)

Mi sem igazolja jobban azt, hogy a NER-oligarchák csak kezelői, névadói ezeknek a mesés vagyonoknak, és hogy egy központi karmester rendelkezik vele, mint az, hogy egyikük halála esetén a vagyon nem családon, hanem sokkal inkább a maffián belül öröklődik, mint a fenti eset. Azért kérem az olvasókat, ne hullassanak krokodilkönnyeket ezekért az urakért, vagyonkezelésből is fényűzően lehet élni.

A karmester pedig egy másik helyen is beintett, amikor a kormánypárti képviselők leszavazták Szél Bernadett, Hadházy Ákos és Szabó Szabolcs független országgyűlési képviselők Mészáros-adó bevezetésére tett javaslatát. A javaslat lényege az volt, hogy az elmúlt tíz évben közbeszerzésekből rájuk íratott vagyon egy részét adják vissza a közösbe, mégpedig a koronavírus-járvány elleni védekezés költségeire Mészáros Lőrinc és a hozzá hasonló strómanok. Még az Országgyűlés elé sem kerülhetett az indítvány, miután már a gazdasági bizottságban leszavazták a fideszes és KDNP-s honatyák, akiknek, mint tudjuk, roppant fontos a járvány elleni védekezés. A fontossági sorrendben csupán paraszthajszálnyival előzi ezt meg a felcsúti karmester összeharácsolt vagyonának megvédése.

Ez a cikk eredetileg a Magyar Hang 2020/20. számában jelent meg május 15-én.

Hetilapunkat megvásárolhatja az újságárusoknál, valamint elektronikus formában! És hogy mit talál még a 2020/20. számban? Itt megnézheti!