Magas életünk Futbóliában: Prégelés

Magas életünk Futbóliában: Prégelés

Hollik István telefonos interjú közben 2020. szeptember 15-én (Fotó: Hollik István Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

„Mint tudjuk, a zivatarban mindenki megázik, de nem mindegy, hogy van-e nálunk esernyő.” – Schaller-Baross Ernő nemzetközi ügyekért felel¾s helyettes államtitkár megállapítása Bánkuty Tamás Józseffel (Pallas Athéné Domus Meriti Alapítvány [MNB], igazgató) közös tanulmányában, Mandiner, 2020. június 15.

Petikém, a Hollik elkapta, a fél kormány karanténban! – szokás szerint köszönés nélkül, ám a szokásosnál is erőszakosabban tépte fel Kovács Hugó miniszterelnöki tanácsos vitéz Nagyivádi Péterrel közös irodájuk ajtaját. – Mi is ott voltunk abban a rohadt zsófiapusztai kastélyban. Melyik szolgáltatót kell hívnunk ilyenkor? – a két fidelitasos már megint abban a teakonyhából átalakított ablaktalan irodában töltötte a nyár utolsó hetét, amelyben tavaly is.

Bár nem vallották be egymásnak, de egy ideje már mindketten beletörődtek abba, hogy megrekedtek az állampárti karriernek ezen a szintjén. Dombornyomott és prégelt névjegyükön jól mutatott ugyan a „miniszterelnöki tanácsos” státusz, és csajozni lehetett vele, dolgozni meg nem nagyon kellett, de előremenetelre nem nagyon számíthattak.

Az oly áhított helyettes államtitkári pozíciókat a „harapósabbak” nyerték el, pedig hely elvileg volt elég, hozzávetőlegesen 120 helyettes államtitkár fejtette ki áldásos tevékenységét a „Főni” kormányában.

A két ifjú miniszterelnöki tanácsos a Miniszterelnökség protokollosztályának ügyintézőjétől tanulta meg, hogy mit jelent a prégelés: a nyomtatott termékek felületnemesítési eljárásainak egyike ez, melynek során magas fényű, csillogó felülettel gazdagíthatják – például a névjegyet. Persze hogy kérték.

Ezt a prégelt névjegyet nyújtotta át vitéz Nagyivádi Péter a XII. kerületi magánklinika várójában, ahova koronavírus-tesztelni érkeztek. A recepcióslányt nem hatotta meg a prégelt és dombornyomott kis nyomtatvány: – Legyen szíves felvenni az arcmaszkot! – Tudja, ki vagyok...? Ááá – legyintett, és kénytelen-kelletlen felhúzta az addig a nyakát melegítő védőeszközt.

Nem kellett sokat várniuk, hogy a garatukról egy hosszú, fülpiszkálószerű vattás pálcikával mintát vegyenek tőlük, de Péter közben eldöntötte, ez lesz az ő nagy pillanata, most megcsinálja a szerencséjét. Amikor visszaért az apja által vásárolt bel-pesti garzonlakásába, és a papírkosárba dobta a karanténra figyelmeztető piros A5-ös matricát, már kész is volt a mesterterv. A fejesek még egymást váltják az Adrián a NER-üdülőként funkcionáló jachtok egyikén, kihasználva a nyár utolsó pillanatait, most neki kell színpadra lépnie.

Műtárgybecsüs – így hívták gúnyosan a háta mögött Schaller-Baross Ernő helyettes államtitkárt, akinek valóban volt egy műtárgy- és festménybecsüs szakirányú OKJ-s végzettsége, amelyet nem félt büszkén feltüntetni a kormány hivatalos honlapjára feltöltött önéletrajzában. Csak egy-két évvel volt idősebb náluk, de már jóval előbbre járt a NER-létra grádicsain. Felvett, műarisztokrata allűrjei és hanghordozása, a kisujján csillogó-villogó pecsétgyűrűje, de főleg az a tény, hogy 33 évesen már nemcsak helyettes államtitkár volt, de egy kastéllyal is büszkélkedhetett, nem tette népszerűvé a tápláléklánc alsóbb fokain tanyázók szemében.

Hogy Schaller-Baross elkápráztassa az NER nagyjait, a Balaton-felvidéki kastélyban rendszeresen tartottak VIP bulikat. Így volt ez augusztus 22-én is, amikor 150 főt láttak vendégül, köztük a két főhősünket, a névjegyfetisiszta miniszterelnöki tanácsosokat.

Nagyivádi Péter egyből tudta, hogy Hollik István kommunikációs igazgató volt a szuperfertőző. Gulyás Gergely és Varga Judit miniszterek, Orbán Balázs miniszter-helyettes, Kovács Zoltán államtitkár, Farkas Örs miniszteri biztos mind-mind karanténban.

Péter elkezdte írni a kommunikációs válságtervet. Tegyünk úgy, mintha proaktívak lennénk, Hollik írja ki a Facebookjára, hogy elkapta, de ne mondjuk meg, hogy hol járt. A többieknek azt kell mondania, hogy egy kis létszámú magánrendezvényen jártak, ahol – utólag megtudták – kapcsolatba kerültek egy covidossal. Ők meg azt ne árulják el, hogy melyik volt ez a magánrendezvény, és hogy Hollik Pista volt az a bizonyos koronavírusos eset. És azt se nagyon hangsúlyozza senki, hogy ez az Alapjogokért Központ magánrendezvénye volt, már ha egy cégnek lehet magánrendezvénye. Varga miniszter asszony, mivel ő nem csak Hollik „Superspreader” Istvánnal találkozott, hanem két nappal később az elődjével, Trócsányi Lászlóval is, aki szintén koronavírusos, azt fogja mondani, hogy ő azért vonul karanténba, mert utóbbival került kontaktusba. A kastélybulit ő ne is említse. Gulyás Gergely lenyom gyorsan két koronatesztet, így a halandóknak nem járó különengedéllyel pénteken már részt vehet a kormányülésen és a kormányinfón. PR-katasztrófa volt, nincs.

Vitéz Nagyivádi Péter már a tárcájában érezte az új névjegyet, melyen lelki szemei előtt prégeléssel kiemelve az állt: helyettes államtitkár.

A fenti írást a képzelet szülte. Bár-milyen egyezés a valósággal a fatális véletlen műve. A Magas életünk Futbóliában című sorozat első darabja A F¾ni megbomlik címmel a Magyar Hang 2019/44. számában jelent meg 2019. október 31-én.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2020/37. számában jelent meg szeptember 11-én.

Hetilapunkat megvásárolhatja az újságárusoknál, valamint elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy mit talál még a 2020/37. számban? Itt megnézheti!