Amikor Kocsis Máté megremegett

Amikor Kocsis Máté megremegett

Az egyik hetilap címlapján Kocsis Máté, a másikén Fekete-Győr András. (Forrás: a Fidesz frakcióvezetőjének közösségi oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Kocsis Máténak, a Fidesz nagy hatalmú, immár kétszeres frakcióvezetőjének remegett a keze. Halványan átfutott az agyán az a beszélgetés, amit nemrég Minden Posztok Osztójával folytatott Felcsúton, a hétvégi házban. „Kár, hogy még nincs teljesen kész Hatvanpuszta” – gondolta Kocsis, aki soha nem vette a bátorságot, hogy akár csak egy vidékre kihelyezett frakcióülés után, a környék fancy termelőjétől feudális ajándékként kapott bor kortyolgatása közben rákérdezzen Hatvanpusztára Minden Posztok Osztójánál, így ő is csak Hadházy Ákos légi felvételeiből értesült a nagy építkezés aktuális fázisairól – „szívesen megnézném már, hogy mit hoztak össze”. Szóval pár napja Felcsúton abban a stadion melletti műparaszt házban megkérdezte tőle a miniszterelnök, hogy nem akar-e kormánytag lenni, ő pedig azt mondta, hogy maradna inkább csak a Fidesz képviselőcsoportjának vezetője.

Szóval Kocsis frakcióvezető keze remegett. Ez a reggel is úgy indult, ahogy szinte mindegyik. Gizike, a titkárnő ezúttal is az idétlen „Jóóóska, levelet hozott a póóósta” felkiáltással hozta be neki a napi levelezést meg az aláírni valókat. Kocsis szíve szerint már ezért az egy bárgyú szokásáért kirúgta volna Gizikét – egyenesen a képviselői irodaház hatodik emeletéről, de nem tehette: Minden Posztok Osztója szólt neki hosszú évekkel ezelőtt, hogy Gizikét fel kell venni, mert valamelyik borsodi fideszes alpolgármesternek a fővárosba szakadt nénikéje.

Szóval Gizike behozta Kocsisnak a postát, és legfölül egy francia borítékon meglátta a feladót. Girbegurba kézírással az állt rajta, hogy „Feket-Győr András”, igen így: „Feket-Győr András”, egy „e” betű lemaradt a vezetéknév első tagjának végéről. A nagy hatalmú frakcióvezetőnek egyből elkezdett remegni a keze. Miért ír nekem levelet, mit akarhat tőlem F-Gy. A.? Ráadásul a Momentum politikusának (hibásan írt) neve alá még az is oda volt írva, hogy „frakcióvezető”. Ő is frakcióvezető? Mégis a miniszterséget kellett volna választanom. Most már határozottan remegett a keze, nem érdekelte és nem bosszantotta semmi, még Gizike sem, nem tudott másra összpontosítani, csak arra az előtte heverő francia borítékra.

Kereste a levélbontó kést – értékes darab: Vlagyimir Putyin pártjának csukcsföldi autonóm körzeti főtitkárától kapta –, de most természetesen nem volt sehol. Gizike után kiáltott, de ő meg kiment cigizni a többi titkárnővel az épület elé, ilyenkor gyakran fél órába is beletelik, mire visszaér.

„Na jó” – Kocsis feltépte a borítékot. Belül egy darab A4-es lap, az már nyomtatóval és nem kézírással készült. Még a megszólítás előtt csupa nagy betűvel egy amolyan címféle vagy műfaj-meghatározás: „NYÍLT LEVÉL KOCSIS MÁTÉNAK”. A frakcióvezető arcára kiült a rémület, és az futott át a gondolatain, hogy ezek a momentumosok valami ultimátumot intéznek hozzá.

„A Momentum megválasztott frakcióvezetőjeként az a határozott álláspontom, hogy az ellenzéknek nincs helye a parlamenti alakuló ülésen, nem szentesítheti szimbolikusan sem a választások tiszta és demokratikus voltát.” Mi, nem lesznek ott? Mit fog szólni ehhez az EU, az EP, a Helsinki Bizottság, Rui Tavares, Sargentini meg az amerikai nagykövetség? Na most aztán tizenkét év után tényleg kicselezte a Fideszt egy ellenzéki párt. A Brian életében is a Júdeai Nemzeti Front Elit Öngyilkos Alakulatától fél mindenki legjobban.

Kocsis ekkor már tombolt, a haját tépte és lesöpört mindent az íróasztaláról. Majd egy sorral lejjebb vándorolt a tekintete. „A Momentum akkor vesz részt az alakuló ülésen, ha teljesülnek az alábbi demokratikus feltételek” – itt öt pont következett, amit Fekete-Győr feltételül állított a Fidesz frakciónak, ha azt szeretnék, hogy ők is részt vegyenek azon a bizonyos országgyűlési alakuló ülésen.

Most akkor „az ellenzéknek nincs helye a parlamenti alakuló ülésen” vagy „a Momentum akkor vesz részt az alakuló ülésen, ha...”? – gondolta egy pillanatra. „De mindegy is, itt az egérút, csak a választási törvényen, a közmédia helyzetén, a képviselők ellenőrzési jogán és a sztrájkjogon kell változtatnunk és akkor eljönnek a momentumosok is.”

Kocsis Máté felállt az asztalától, és kinézett a Dunára. Eddigre Gizike is visszaért a hosszúra nyúlt cigarettaszünetről, és elkezdte szedegetni a földről a Kocsis által lesöpört tűzőgépet, celluxtépőt, tollakat, ceruzákat meg a lyukasztógépet.

A többi ismert...

Olvasna még Gulyás Balázs Maga itt a kultúrhörcsög rovatából? Kattintson!

Ez a cikk eredetileg a Magyar Hang 2022/18. számában jelent meg április 29-én.