Kíváncsi vagyok, mivel rukkol elő a miniszterelnök – Magyar Hang-ajánló

Kíváncsi vagyok, mivel rukkol elő a miniszterelnök – Magyar Hang-ajánló

Magyar Hang címlap 2018. augusztus 31-szeptember 6.

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Magyar Hang 16. száma jelent meg augusztus 31-én, pénteken. Ízelítő a tartalomból:

– Kíváncsi vagyok, mivel rukkol elő a miniszterelnök – Máté Gábor az egyre élesebb kultúrharcról, a művészek listázásáról és a színház társadalomkritikai szerepéről. Interjú.

– Magyarországon megszűnt a közszolgálatiság, eltűntek a határok a hír és a vélemény között, a megmondóemberek úgy tesznek, mintha újságírók lennének. Szöllősi Györgyivel és D. Bányász Gergővel, a Hír Tv nemrégiben elbocsátott két ismert munkatársával az elveszett nézőkről, skatulyázásról és a kiskertbe való visszavonulásról is beszélgettünk.

– Mészáros cége miatt tarolták le a ligetet Balatonszemesen. Egy közepes nyári zápor is elég az üdülőövezetben ahhoz, hogy víz lepje el a felújított vasútvonallal párhuzamosan futó Arany János utcát. Ilyenkor nemhogy gyalog, még autóval is nehéz közlekedni a szűk utcán, mély kátyúkat, helyenként gödröket kell kerülgetni – panaszolták munkatársunknak a helyiek.

– Huszonöt év lemaradásban vagyunk. Állami támogatás tartja életben a magyar almatermesztést, sok gazdát szerződés köt a multikhoz.

– Húsz éve nem fogadtak annyi gyermeket örökbe, mint tavaly – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal napokban nyilvánosságra hozott, lapunk által megismert adataiból. Az adatokból első ránézésre arra következtethetnénk, hogy végre sokkal könnyebbé vált a gyermekre vágyó magyar házaspárok helyzete, ám sajnos korántsem ennyire idilli a kép. A növekedés ugyanis jórészt a nemzetközi örökbefogadásoknak köszönhető, vagyis az állami gondoskodásban nevelkedő magyar gyerekek egyre nagyobb része kerül külföldre, így a gyermek az új család mellett új hazát is kap magának, megfosztva anyanyelvétől.

– Nem focistadion az, hanem lovasközpont, jó sok betonból – Szilvásváradon jártunk, ahol azt is megtudtuk, mennyit ér a miniszterelnök.

– Elindult a harc az Operettszínházért. Ki lesz a befutó?

– Akik leigázzák a világot. Jó üzlet-e 750 milliárd forintért vasutat építtetni a kínaiakkal?

– Ha a harc megindul, a győzelemig kell folytatni. Avagy John McCain (1936–2018) a frontvonalban.

– Az elveszett paradicsom meghódítása. Egy holland fickó beleszeret Nógrádba, egy közéleti interjú kútba esik, és ekkor jön a csoda – Bedepusztán jártunk.

– Az East of the West zsűri díjával térhetett haza idén Karlovy Varyból Csuja László bemutatkozó műve, a Virágvölgy. A rendezővel a magyar művészfi lmes hagyományról, a filmalap szerepéről és a kilencvenes évek iránti nosztalgiáról beszélgettünk.

– Ahelyett, hogy a hétfőn kezdődött US Open magyar sikereitől lenne hangos az itthoni és a külföldi sajtó, most éppen az egykori és jelenlegi csúcsteniszezők és a Magyar Tenisz Szövetség egyre durvuló csatáját próbáljuk megérteni. Egy biztosnak látszik, a pénznek természetesen ebben is nagy szerepe van.

– Publicisztika: Torkos Matild: Fejezetek a közvagyon lenyúlásának módszertanából; Grimm Balázs: Kultúr; B. Molnár László: Számháborús övezet; Szerető Szabolcs: Van-e gyógymód veszettség ellen?; Szenczi Tóth Károly: Műtét a bankban; Hegyi Zoltán: Egy mindenes feljegyzései (13. rész); Puzsér Róbert: Illiberalizmus – ’68 ellenforradalma; Marabu rajza.

És még sok érdekes olvasmány!

Keresse a lapot augusztus 24-től, péntektől a következő csütörtökig az újságárusoknál, vagy elektronikus formában a Digitalstandon!

Címkék: Magyar Hang, ajánló