Orbán Viktor a vezérlőben – Magyar Hang-ajánló

Orbán Viktor a vezérlőben – Magyar Hang-ajánló

Magyar Hang címlap, 2018. augusztus 3-9.

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Magyar Hang 12. száma jelent meg augusztus 3-án, pénteken. Ízelítő a tartalomból:

Szerdán eldőlt, hogy teljes tisztogatást hajtat végre a kormányzat a Hír Tv-ben. A Nyerges Zsolt tulajdonába került televízió munkatársainak sorsáról magas szinten született döntés, a végrehajtást a már sokat próbált Liszkay Gáborra bízták. Így esett el a Hír Tv – avagy kirúgásunk története.

A kormányfő kinőtte Magyarországot. Hosszú utat tett meg a miniszterelnök a budapesti Andrássy Gyula Egyetemtől a Székelyföldig, a Helmut Kohl emlékének szentelt júniusi konferencián elmondott beszédétől a bálványosi szabadegyetemen tartott múlt szombati előadásáig.

Pattanásig feszült a hangulat Székesfehérvár palotavárosi részében. Egy helyi vállalkozó ugyanis a fejébe vette, hogy háromszintes társasházat épít a város egyik legnagyobb lakótelepén a tömbök közé, egy mindössze 117 négyzetméteres telekre. A szomszédban élők egy emberként tiltakoznak ellene, akár élőlánccal is megvédenék a területet.

Bár a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. nemrég még arról tájékoztatott, hogy minden a legnagyobb rendben van az utolsó még működő Malév-leányvállalat, a Malév Ground Handling (Malév GH) Zrt. háza táján, a repülőgépek földi kiszolgálását végző cégnél különösen nagy értékben elkövetett hűtlen kezelés gyanúja miatt nyomozást folytat a Készenléti Rendőrség korrupció és gazdasági bűnözés elleni osztálya – tudta meg a Magyar Hang.

Később kezdik a toborzókampány intenzív szakaszát, de továbbra is Budapesten akarnak maradni. Ez a summázata Enyedi Zsolt lapunknak adott interjújának. A CEU rektorhelyettesét arról is megkérdeztük, ők miben hibáztak.

„Az Iván egy komoly üzletember” – Most ez ilyen felkapott dolog? A kérdést egy poros enyingi utcában kapjuk meg egy ezüst Mercedes anyósüléséről. Sztojka Iván felől érdeklődünk, a városban azt mondták ugyanis, hogy itt már bárkit kérdezhetünk. Mert errefelé már mindenki ismeri Sztojkát, akit ugyan 2009-ben elítéltek 13 évre a Cozma-gyilkosságban való részvételéért, de egy 2013-as törvénymódosítás révén a napokban négy év kedvezménnyel feltételesen szabadlábra helyezték. Riport.

Néhány hete még szurkolók ünnepeltek az orosz nagyvárosok központjaiban, míg most tüntetők tiltakoznak a nyugdíjkorhatár felemelése ellen. A sikeresen megrendezett futball-vb és a „szbornaja” szereplése ugyan büszkeséggel töltötte el az oroszokat, a reformot azonban nemcsak fájdalmasnak, de átgondolatlannak is tartják. Felerősödött a jövőtől való félelem, s ez a hangulat a tavaszi 80-ról 63 százalékra csökkentette Putyin népszerűségét is.

A vörös bolygó kutatásának történetében először igazi nagy, folyékony vízzel teli tavat találtak a Mars déli jégsapkája alatt. Bár ideiglenesen felolvadó kacsaúsztatókat korábban is felfedeztek, most egy stabil, 19 kilométer átmérőjű állóvízről van szó, amely akár évezredek óta létezhet. Minthogy az élet általunk ismert formájához elengedhetetlen a víz, a tó esetleges élővilágát vizionáló várakozások évtizedek óta nem látott hevességgel törtek felszínre.

Megvásárolt főszerkesztő, kivásárolt újság. Tallózás a hazai sajtótörténet kevéssé ismert lapjain Pethő Tibor tollából.

Mit tehet az asszony, aki egyszer csak megtudta, hogy huszonéves fia, eladta a feje fölül a házat, amelyet korábban a nagymamával közösen ajándékoztak neki, mert úgy gondolták, a gyermeknél biztos kezekben lesz az otthonuk.

Úgy tűnik, Hollywood kényelmetlenül érzi magát, ha túl sokáig kell a valódi problémákkal foglalkoznia. Ezt mutatja legalábbis, hogy Harvey Weinstein letartóztatásával párhuzamosan feledni látszanak a sorozatos nemi erőszakok ügyét, és újra a politkailag inkorrekt beszédmód köti le mindenki figyelmét.

Karafiáth Orsolya az írás mellett mostanában edzésekre is jár, bokszolni tanul, büszke egyre erősebb balegyenesére. Fekete macskákról, a közpénz emlőit szivattyúzó költőkről, a kibontakozó kulturális harcról és a túlélés zálogát jelentő családi receptekről beszélgettünk. Interjú.

Júlia gyászol, meghalt a férje. Nem volt elég a szegénység, a feketemunka. Júlia erdélyi asszony, csak dolgozni járt át a férjével Magyarországra. Lakcímhez nem jutottak, örültek annak is, ha bérbe adott nekik valaki egy lyukat – az már csodával határos lett volna, ha még bejelenteni is hajlandók a bérlőt. De ilyen csodák Júliáék világában nem történnek. És úgy tűnik, olyan sem, hogy megkapják a magyar állampolgárságot. Júlia és a gyermeke egyszerűsített honosítási kérelmét elutasították. Fellebbezésnek ilyenkor nincs helye, legfeljebb megpróbálhatják elölről kezdeni az egész procedúrát. Közben otthon nagy esők voltak, a víz elvitte a házat. Már csak a szerény pesti albérlet maradt, ahol sötétben vannak esténként, mert leégett az elektromos rendszer, a tulajdonos nem javíttatta meg.

A Formula–1 világbajnokságában jelenleg egyetlen magyar szakember van, aki versenycsapat tagjaként dolgozik F1-es istállónál. Jánvári Zsolt Kisvárdáról indulva jutott el az autósport királykategóriájába. Dolgozott már a Williamsnél, most pedig a Haas F1 Team csapatánál autóvillamossági technikus. Interjú.

Publicisztika:

Torkos Matild: Kultúrkampf a Fidesz pitvarában; Dévényi István: Lécci-lécci, csak a Fidesz; György Zsombor: Nem felejtünk, Péter; Csizmadia Ervin: A nemzetállam Nyugat- Európában és nálunk; Csath Magdolna: Csak a kicsiket hibáztatják; Büky László: Szardínia; Hegyi Zoltán: Egy mindenes feljegyzései; Puzsér Róbert: A racionális romlottság és a spekulatív megszállottság rossz dilemmája; Marabu rajza.

Kritika:

Fenyő Ivánról Fenyő Iván nélkül; Han Kang: Nemes teremtmények; John Nixon: Szaddám kihallgatója voltam

Keresse a lapot augusztus 3-tól, péntektől a következő csütörtökig az újságárusoknál, vagy elektronikus formában a Digitalstandon!

Címkék: Magyar Hang, ajánló