Segítő kéz vagy pokoli büntetőtábor? – Magyar Hang-ajánló

Segítő kéz vagy pokoli büntetőtábor? – Magyar Hang-ajánló

Magyar Hang címlap, 2018. június 22-28.

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Magyar Hang hatodik száma jelenik meg június 22-én, pénteken. Ízelítő a tartalomból.

Elképesztő emberi drámák, nem ritkán régen elkövetett súlyos felelőtlenségek is kibomlanak azokból a múltból hirtelen előbukkanó történetekből, amelyekkel küzd Románia. Nyugat-Európából és Amerikából látogat vissza több ezer fiatal felnőtt az országba azzal a céllal, hogy vér szerinti szüleikkel találkozzanak. Azokkal, akik elhagyták, netán pénzért eladták őket. Riport egy 17 évvel ezelőtt Amerikába került lány első hazalátogatásáról.

Két hónappal a választás után sem ocsúdott az ellenzék a súlyos választási vereségből. Energiáikat és erőforrásaikat belső ügyeik kötik le, tudatosan épített politikai témákra pedig még jó ideig nem lehet számítani tőlük – lényegében erről beszéltek a Magyar Hangnak nyilatkozó politológusok.

Tóth Bertalan, az MSZP frissen megválasztott elnöke baloldali választ ígér a lakhatási válságra. Interjú.

Javítóintézeteket vizsgált a közelmúltban Székely László ombudsman és csapata. Azt monitorozták, hogy a munkatársak mennyiben képesek a kínzás és az embertelen bánásmód megelőzésére, továbbá hogy a javítóintézet képes-e a családban szerzett, bűnelkövetéshez vezető szocializációs hiányokat kompenzálni. Az eredmény: pofonok, gyomrosok, nyugtatózás és orwelli szabályok.

Behódolás vagy bomba üzlet? A 700 milliárdot karcolja a kínai célokat szolgáló Budapest–Kelebia vasútrekonstrukció.

Kezdő újságíró gondatlansága miatt kerülhetett fel, majd később le a Soros-listáról Csaba László közgazdász, akadémikus. Szerinte a Közép Európai Egyetem (CEU) továbbra is folytatja az oktatást Budapesten. A CEU és a Corvinus professzora túlzottan optimistának tartja Varga Mihály 4-4,5 százalékos hosszú távú növekedési előrejelzését, már csak azért is, mert a magyar versenyképesség gyenge és a termelékenység alacsony. Ugyanakkor a pénzügyminiszter józanságára utal az, hogy – érezvén a szinte biztos válság előszelét – már nem beszél a választáskor beígért adócsökkentésről. Nagy kérdés viszont, hogy az ő akarata, vagy Matolcsy György jegybankelnök elképzelései érvényesülnek a gazdaságpolitikában, ahogy eddig történt. Interjú.

A falvak, ahol az óvónők rosszul imádkoznak. Nincs pénz sem játékra, sem játszótérre, az uniós pályázatokon mégis rendre alulmaradnak a súlyos hátrányokkal küzdő borsodi települések. Kiscsécsen és Kesznyétenben jártunk.

Különös helyzet állt elő Boszniában, ahova újabban tömegével érkeznek a migránsok. A háború során szétszabdalt ország belső, többségében muszlimok által lakott területeire ugyanis csak a boszniai Szerb Köztársaságon keresztül tudnak eljutni. Ott viszont egyáltalán nem kedvelik őket.

„Talán a panaszkodás hiányzik a legkevésbé” – Külföldre költözött magyarokat kérdeztünk.

Most már nemcsak a vendégek, hanem a vendéglősök is sírnak a Balaton körül, ugyanis nemrégiben bejárta a sajtót a hír, hogy az óriási munkaerőhiány miatt nem álom a havi 1 milliós fizetés a tónál. Ami leginkább a szakácsokra vonatkozik, de ha valaki dolgozni akar, az képzettség nélkül is megkereshet 400 ezer forintot havonta, mondjuk, pultosként, pincérként. A parton kérdezősködtünk, a válaszok szerint viszont sok dolgon bukhat az álomfizetés.

A Margó Irodalmi Fesztiválon mutatták be Térey János új, Káli holtak című regényét. Élőhalottak a pannon Provence tájain, kultúrkritika és bebírók, lángos- és hekkszag. A szerzővel az ötvenes évek kísértő közhangulatáról is beszélgettünk.

„1997 óta a személyeket érintő döntéseimet sohasem indokoltam meg, ezúttal sem teszem.” Ezzel az egyetlen mondattal intézte el dr. Kemény Dénes, hogy szeptembertől „önként” távozik a vízilabda-szövetség éléről. Persze az okok sokkal mélyebben gyökereznek.

Nagypálya – Urbán Flórián rovata a foci-vb-ről.

Torkos Matild, Pethő Tibor, Szerető Szabolcs, Puzsér Róbert, Hegyi Zoltán és Szenczi Tóth Károly publicisztikája és még számtalan érdekes olvasmány!

Keresse a lapot június 22-től az újságárusoknál, vagy elektronikus formában a Digitalstandon!

Címkék: ajánló