Az emberek 99,9 százalékánál magasabb lett a ChatGPT IQ-ja, és még nem is beszél vissza

Az emberek 99,9 százalékánál magasabb lett a ChatGPT IQ-ja, és még nem is beszél vissza

A tanulásra képes autonóm online számítógépes csevegőprogramot, a ChatGPT-t fejlesztő, Microsoft tulajdonában lévő OpenAI vállalat logója (Fotó: steamXO/Flickr)

Ahogy arról lapunk is sokszor írt, a ChatGPT és társai megjelenésével a mesterséges intelligencia végleg megérkezett az emberek mindennapjaiba. Szinte nem telik el úgy nap, hogy a chatbot újabb és újabb képességeire ne derülne fény. Tud már zenét szerezni, gyógyszermolekulát felfedezni, szakdolgozatot írni, tudományos felfedezéseket tenni, számítógépes programot kódolni és (sajnos?) szinte minden mást, amiről akár csak néhány évvel ezelőtt is úgy gondoltuk, hogy az emberi elve kiváltsága marad. De vajon mennyire intelligens?

Ez nehéz kérdés, hiszen nincs közmegegyezés arról, hogy mit jelent az intelligencia, és azzal kapcsolatban is örök viták zajlanak, hogy az intelligenciatesztek mit mérnek, és jók-e bármire is. Ettől függetlenül, széles körben alkalmazzák őket, és általában jól prediktálják azt, hogy kit tartanak az ismerősei intelligensnek. Vagy ahogy a klasszikus intelligenciadefiníció szól: „intelligencia az, amit az intelligenciatesztek mérnek”. Minthogy a közvélemény szerint a ChatGPT nagyságrendekkel „intelligensebb”, mint a hozzá mérve primitív korábbi beszélgetőrobotok, természetesen adódik a kérdés, hogy hogyan teljesít az IQ-teszten.

Eka Roivainen, a finn Oului Egyetem klinikai pszichológusa rá is eresztette egy intelligenciatesztre, és tapasztalatai szerint ideális tesztalanynak bizonyult, számol be erről a Scientific Americanben. Nemcsak, hogy nem lankadt a figyelme és motivált volt, a vizsgadrukk legkisebb jele nélkül, de a pszichológus azt szerette benne a legjobban, hogy „nem tett kéretlen, szkeptikus megjegyzéseket az intelligenciatesztekről és a tesztelőkről”.

• Hogy zajlott a kísérlet?
• Milyen válaszok irritálták a pszichológust?
• Mit jelent ez a mindennapi életben?

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!