160 éve született „a láthatatlan tudósa”, aki nélkül nem lenne sem Waldorf-iskola, sem DM

160 éve született „a láthatatlan tudósa”, aki nélkül nem lenne sem Waldorf-iskola, sem DM

A leégett, majd más formában újraépített Goetheanum, az antropozófia Svájcban álló központja(Fotó: Wikipedia)

Százhatvan éve, 1861. február 27-én született Rudolf Steiner, a XIX-XX. század egyik legizgalmasabb és legtitokzatosabb gondolkodója. Jelentős örökséget hagyott az utókorra, amelybe beletartozik az antropozófia, a Waldorf-iskolák és az euritmia, de áttételesen még a DM nevű bolthálózat is.

De hát ki volt Rudolf Steiner? Netán valami újabbféle ideológia kidolgozója? Kicsit gyanús, kicsit obskúrus... – írja kiváló, Álmok és lidércek című könyvében Vekerdy Tamás, amikor felidézi, hogyan és mikor találkozott először Steiner nevével. (Az 1950-es évek elején egy lágymányosi lakásban egyébként, derül ki a könyvből, amelynek egyik parányi szobájában Török Sándor, az akkor már parkolópályára állított író tartott előadásokat érdeklődő fiatal embereknek – köztük a később a magyarországi Waldorf-iskolák megalapításában oroszlánrészt vállaló Vekerdy Tamásnak.)

De hát ki is volt Rudolf Steiner?

A kérdésre a választ keresse a Magyar Hang február 26-én megjelent 2021/9. számában. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!