Kiszárad az Alföld, a kormány mégis oda tervez vízigényes gyárakat

Kiszárad az Alföld, a kormány mégis oda tervez vízigényes gyárakat

(Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Az Alföld vízkészlete jelentősen megcsappant az elmúlt évtizedekben, és a jövő sem tűnik rózsásnak. Ennek ellenére a kormány azt tervezi, hogy kifejezetten vízigényes iparágakat telepít ebbe a régióba. Ilyen a debreceni akkumulátorgyár is, amely szükségleteinek egy jelentős részét a Tiszából tervezik fedezni. Na de elég-e a folyónak és vízgyűjtő területének kapacitása a megugró vízigények kielégítésére? És húsz év múlva elég lesz-e? Ezekre a kérdésekre próbáltunk választ találni a rendelkezésre álló adatok alapján.

A kormány tavaly áprilisban fogadta el Magyarország 2021. évi vízgyűjtő-gazdálkodási tervét. A dokumentumban több mint 700 oldalon nyújtanak átfogó képet az ország vízkészletről és arról, hogy mire számíthatunk a következő évtizedekben ezen a téren. A terv intézkedési programot is tartalmaz, melynek célja, hogy vizeink 2027-re jó állapotba kerüljenek az EU vízkeretirányelvének megfelelően.

A prognózisaik nem túl szívderítők. Mint megjegyzik, a klímaváltozás egyértelmű jele, hogy a csapadék időbeli megoszlás és mennyiség tekintetében is szélsőséges módon jelentkezik, megnövelve az árvízi és belvízi kockázatot. Emiatt főleg kis vízfolyásokon növekszik meg a jelentős vízkárokat okozó „villámárvizek” gyakorisága. A csapadék időbeli eloszlásának átrendeződése miatt változni fog a felszíni vízkészlet mennyisége is. A téli csapadék egyre nagyobb része eső formájában hull, így a megszokottnál korábban jelentkezhetnek és magasabban tetőzhetnek az árhullámok. A korábban hó formájában tárolt vízkészlet ugyanis késleltetés nélkül fog rázúdulni folyóinkra. A terv készítői szerint az alföldi területeken továbbra is fel kell készülni szélsőséges, az eddigieknél nagyobb területekre kiterjedő, de rövidebb idejű belvizek kialakulására tél végén, tavasz elején, ezt követően azonban hosszabb vízhiányos időszakok várhatók.

• Hogyan alakul a vízkészlet mennyisége az Alföldön a következő évtizedekben?
• Kell-e duzzasztókat építenünk a Tiszára?
• Miért nem elég, ha vizet szivattyúzunk a kiszáradt földekre?

A teljes cikket a Magyar Hang március 10-én megjelent, 2023/10. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

 

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!