Klubrádió: Egy hónap a biztos

Klubrádió: Egy hónap a biztos

Klubrádió – 92,9 MHz (Forrás: Klubrádió Facebook-oldala)

Egy hónapig szól még a Klubrádió az éterben jelen állás szerint. A budapesti rádiónak február 14-én ugyanis lejár a 92,9 MHz-es frekvenciára szóló sugárzási engedélye, amelyet a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) nem hosszabbított meg. Noha több lehetőség is kínálkozik a rádiós sugárzás folytatására, ezek legfeljebb papíron létező lehetőségek. Nagy a valószínűsége, hogy rádió február 15-től csak interneten lesz hallható.

A Klubrádió – amely azon kevés rádió egyike, amely a politikai közhatalomtól függetlenül működik – azért került bajba, mert a 92,9 MHz-es frekvencia használatára vonatkozó jogosultsága hét év után lejár. A Médiatörvény alapján kérhették a pályázat nélküli hosszabbítást, amivel éltek is, a médiahatóság viszont szeptemberben elutasította a kérelmüket. Később azt is közölték, miért nem kapta meg a Klubrádió az öt éves hosszabbítást: eszerint a rádió egy éven belül kétszer is megsértette az adatszolgáltatási kötelezettségét. Ez „ismételt” jogsértésnek minősül, magyarázatuk alapján nem is dönthettek másként.

Egyébként nem csupán a Klubrádió járt így, mint arról beszámoltunk, az NMHH többek között a szintén fővárosi Civil rádió és a székesfehérvári önkormányzat rádiójának, a Vörösmarty rádió hosszabbítási kérelmét is ilyen szabálytalanságok miatt utasította el.

A Médiatanács a 92,9 MHz-es frekvenciára azóta új pályázatot írt ki. Három jelentkező akadt rá: az egyik az LBK Médiaszolgáltató Kft., amelynek tulajdonosa az a médiaügyekben jártas Bíró Balázs jogász, akinek egy korábbi cége (LB Rádió Kft.) egy időben sorra nyerte a frekvenciákat, ahol aztán az akkor még Andy Vajna tulajdonában álló Rádió 1 szólalt meg. Pályázott az ATV-vel azonos körbe tartozó Közösségi Rádiózásért Egyesület (Spirit FM néven van rádiójuk) is, illetve a Klubrádió Zrt. Ám a pályázatok alaki vizsgálata után csak a Klubrádió pályázata maradt versenyben, a másik két pályázót kizárták (de bírósághoz fordulhatnak); a Klubrádiótól pedig hiánypótlást kértek.

Mint Stock Richárd vezérigazgató érdeklődésünkre elmondta, a pótlásnak időközben eleget tettek, a pályázat érdemi elbírálása csak ezt követően történik majd meg. Ugyan felvetődhetne, hogy a Klubrádió ideiglenes sugárzási engedélyért folyamodjon, ám ilyet a törvény alapján nem kaphatnak. Ennek oka a 2011-ben elfogadott Médiatörvény furcsa rendelkezése. Eszerint ugyanis olyan szolgáltató kaphat ideiglenes engedélyt, amely egy jogosultsághosszabbításon már túl van. Mivel ez a feltétel nem áll fenn a Klubrádió esetében – a rádió a hétéves „alapciklusát” tölti a 92,9 MHz-en –, erre nincs lehetőség.

Stock Richárd vezérigazgató arra is emlékeztetett, hogy az MSZP-s Tóth Bertalan ennek módosítására benyújtott a parlamentnek egy törvénymódosító javaslatot, amely lehetővé tenné, hogy az a szolgáltató is kaphasson ideiglenes engedélyt, amely az alapciklusát tölti egy frekvencián. A parlamenti honlap alapján viszont nem tudni, mikor kerülhet a javaslat az Országgyűlés elé – ha egyáltalán eljut odáig. A javaslat ugyanis jelenleg bizottsági döntésre vár, de jellemzően már itt elhasalnak az ellenzéki javaslatok. Stock Richárd értelmezése szerint, ha ezt nem fogadják el, a rádió elhallgatása nem jogi, hanem politikai döntés következménye.

Ezzel együtt sem veszett el a Klubrádió minden reménye. Szintén a folytatás elvi esélyét kínálhatja, hogy az NMHH hosszabbítási kérelmet elutasító határozata után a rádiót működtető cég a bírósághoz fordult. Ha a rádió jogorvoslati kérelmének helyt adnak, és a bíróság megsemmisíti a Médiatanács határozatát, akkor az egész pályázati eljárást érvényteleníteni kell, a tanácsnak pedig előbb egy jogszerű új határozatot kell hoznia a Klubrádió kérelméről, ami papíron akár a hosszabbítás is lehetne. Továbbá elviekben az is egy lehetőség, hogy a 92,9-re kiírt új pályázati eljárás lezárul február közepéig (ugyanakkor a Média1 arról írt, hogy a Spirit FM jogorvoslatot kér).

A vázolt eshetőségeket Stock Richárd maga is vékony jégnek nevezte. Ugyanakkor abban bízik, hogy mivel álláspontjuk szerint a Médiahatóság jogszerűtlenül utasította el hosszabbítási kérelmüket, a bíróság a javukra dönt. – Nem gondolkodunk abban, hogy a rádió február 14-én elhallgat. Ha mégis ez történik, akkor online folytatjuk a műsor sugárzását. Elkezdődött a hallgatók felkészítése, illetve technikai előkészítés. Jelentős sávszélesség-bővítést hajtottunk végre – az átlagos hallgatottság 5000 körül mozog, a kiemelt műsoroké 9-10 ezret is elérni. A rádió esetleges elhallgatása sem jelent tehát végleges elhallgatást – magyarázta a vezérigazgató. Hozzátette, tíz éve a hallgatók támogatásából élnek, némi kereskedelmi tevékenységgel kiegészítve. – A Klubrádió továbbélése alapvetően a hallgatók támogatásán múlik. Arra készülünk, hogy a szerkesztőség február 15-én ugyanazt a műsort állítja elő, mint eddig. Az átmeneti időszakra való finanszírozás rendelkezésre áll, leépítés nincs tervben, már csak azért is, mert ugyanazt a műsort sugározzuk, mint eddig – tette egyértelművé kérdésünkre.

Időközben egyébként az NMHH bejelentette, hogy ismét pályáztatná a 95,3 MHz-es frekvenciát (a Klubrádió ezen sugárzott 2014-ig). Ennek egyelőre a felhívástervezete jelent meg – vagyis a pályázatot még nem írták ki –, ennek alapján a médiahatóság nem kereskedelmi, hanem közösségi frekvenciaként hasznosítaná. Ez azt jelenti, hogy műsorszolgáltatási díjat nem kell érte fizetni, de kevesebb reklámot lehet rajta sugározni, és pluszpontot jelent a műsorsugárzási tapasztalat. Kérdésünkre, hogy ezen tervez-e indulni a Klubrádió, Stock Richárd azt felelte, hogy elméletileg pályázhatnának a jelenlegi műsorjellegükkel, de ebben érdemben nem gondolkodtak eddig. A rádió ugyanis a 92,9 MHz-en szeretne maradni.