Illiberális felfordulás

Illiberális felfordulás

Donald Trump republikánus párti amerikai elnök tüntetõ támogatóinak egy csoportja a Rotundában, miután betörtek az amerikai törvényhozás washingtoni épületébe, a Capitoliumba 2021. január 6-án (Fotó: MTI/EPA/Jim Lo Scalzo)

Komikus, egyenesen abszurd az igyekezet, amellyel a múlt heti washingtoni zavargást a magyar miniszterelnök és propagandagépezete a baloldallal igyekszik összefüggésbe hozni. Valamiképpen mégis érthető: annak az alternatív jobboldali, felemás módon elitellenes, illiberális populista irányzatnak a végterméke volt a Capitolium elfoglalása, a Trump elnök sima vereségét elfogadni képtelenek erőszakba torkolló tiltakozása, amelynek éppen a Fidesz a talán legsikeresebb európai képviselője. Bármennyire dühös és elégedetlen egy társadalom, ez a fajta felfordulás bajosan nyeri el a többség szimpátiáját. Kínos jelenség, amelytől jobb gyorsan elhatárolódni, de még jobb cinikus módon valaki másra, az ellenfélre rákenni az egészet.

A teljes cikket a Magyar Hang január 15-én megjelent 2020/3. számában találja (tartalomjegyzék). Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületen online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!