„Mintha egy titkos játékban lennénk, amiről nem beszélhet senki”

„Mintha egy titkos játékban lennénk, amiről nem beszélhet senki”

Milyen rémisztően távolinak tűnik már 2020 áprilisa! A járványidőszak legelején jártunk, a korlátozások is csak néhány hete tartottak. Sőt: a hónapot még úgy kezdhettük el, hogy nemhogy az utcán, de boltban, tömegközlekedésen sem kellett maszkot hordani. Nem volt még éjszakai kijárási tilalom, lett helyette áprilistól egész napos korlátozás. Jellemző, ki és mennyire sulykolta akkor, hogy ez „csak” korlátozás, míg most ősztől azt, hogy ez már konkrétan kijárási tilalom.

Áprilisban mégis úgy éreztük, mintha már a sűrűjében lennénk. Még ha nem is kifelé megyünk már az erdőből, azért ott vagyunk a közepén. A Libri irodalmi díj jelöltjeit kérdeztük akkor, lehet-e még ugyanolyan a világ, és milyen változást hoz szerintük a járvány. Tóth Krisztina és mások is azt mondták, nem kellene ugyanoda visszatérnünk, míg mondjuk Nádasdy Ádám úgy látta, ez nem is válság, hanem járvány. „Egy rémes vihar, ami ledöntögeti a dolgokat, lefújja a kéményt – de utána az emberek igyekeznek helyreállítani” – foglalta össze. Grecsó Krisztián arról beszélt, hogy most kellene a gyerekeknek az inger, nem fél év múlva. Darvasi László pedig egészen bizakodó (más nézőpontból borúlátó) volt: „Nem gondolok túl nagy, jelentősebb változással. Egyrészt, az ember önvédelmi reflexe, a felejtés működni fog. Másrészt a fiatalabb évjáratokat, akik majd, illetve mindjárt átveszik az úgynevezett stafétát, kevéssé érintette a történet. Kisebb érintettség, kevesebb emlék, kevesebb trauma, néhány év múlva majd az lesz kis homlokráncolással, hogy, aha, az a járvány, amitől úgy megijedtünk, hanem aztán. Én még arra is gondolok, hogy ezt a mostani ijedséget is el fogjuk felejteni. Beszéljünk öt év múlva, és dörgölje az orrom alá, ha nem így lesz.” Lassan egy év távlatából egyre elképzelhetetlenebb, hogy így lenne majd.

Hogyan látják most az írók és a költők a járványhelyzetet és mit várnak a következő időszaktól? Simon Bettinát, Szeifert Natáliát, Szálinger Balázst, Péntek Orsolyát és Fehér Renátót kérdeztük.

Válaszaikat elolvashatja a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!