Miért kéne újra megírni az Egri csillagokat?

Miért kéne újra megírni az Egri csillagokat?

Balázs Zoltán és Pogonyi Szabolcs (Fotó: Végh László/Magyar Hang)

Az, hogy az ellenzéknél közös programról, közös elvekről beszélnek, teljesen új helyzetet teremthet. A Fidesznek szerintem joggal van félnivalója, az ellenzéket együttműködésre kényszerítő választási rendszer könnyen visszaüthet – mondta Pogonyi Szabolcs, a CEU tanszékvezetője. Vele és Balázs Zoltánnal, az MTA Társadalomtudományi Kutatóközpontjának munkatársával értékeltük a közeljövő várható fejleményeit egy páros interjúban a Magyar Hang idei 3. számában.

Komoly szellemi produktumok nem igazán keletkeznek a kormányoldalon. Keresném ezeket, de nem lelem őket – mondta Balázs Zoltán. – Mondják, hogy nagy teljesítményeket akarnak világra segíteni. Valahogy mégsem működik. Inkább nagy ívű restaurációkat látunk. Ám a nagy nacionalista műveket már rég megírták, azokat csak újraolvassák. Nem látom, miért kéne újra megírni az Egri csillagokat, s hogy ki olvasná.

Az sem biztos, hogy egy esetleges Fidesz-vereség után a 2002-es helyzet ismétlődne meg. Tehát, hogy maradna egyben a párt, az élen Orbán Viktorral. Vagy, mondjuk, megmaradna az Orbán-párt, de már nem dominálná a magyar politikai életet, az töredezettebbé válna – vélte Balázs Zoltán.

...

Mi jöhet még az Amerikai Egyesült Államokban Biden győzelme és a Capitolium megostromlása után?
Lesz-e esélye 2022-ben az ellenzéknek a fideszes úthengerrel szemben?
– Lehet-e Fidesz Orbán Viktor nélkül?
Mi történne egy ellenzéki győzelem után?
A válaszokat és a teljes interjút a Magyar Hang január 15-én megjelent 2020/3. számában találja (tartalomjegyzék). Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, fizessen elő a pdf-verzióra, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületen (részletek itt) online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!