Barion Pixel
HIRDETÉS - AIP
HIRDETÉS - AIP

Kémkedés a klímaváltozás ellen

Szerző: | 2021. január 24., 15:30 | Magyar Hang Plusz, Tudomány

Középen Linda Zall a Fehér Házban (Fotó: The White House)

Ha ma meg akarjuk nézni Földünk szinte bármely pontját az űrből, ehhez csak a Google Earth-t kell behozni a böngészőben, és ezernyi műhold fotóit nézegethetjük. Negyven évvel ezelőtt azonban semmi hasonló nem állt a bolygó változásait kutató tudósok rendelkezésére. A Földet fotózó szatellitek nagy része kémműhold volt, felvételeik szigorúan titkosak. Volt azonban egy nő a CIA-nál, aki átlátta, hogy a sokmilliónyi kémfotón nemcsak szovjet atomrakéta-silókat érdemes keresgélni.

HIRDETÉS - AIP

Linda Zall nem tekinthető túl termékeny kutatónak: egész pályafutása alatt csupán három tudományos közleményen szerepel szerzőként. Jelentéktelen, gondolhatnánk, pláne, hogy a most hetvenéves nő karrierjében volt negyven év, amikor semmit sem publikált. A The New York Times portréja szerint azonban ő az egyik legfontosabb klímatudós az elmúlt évtizedekből, aki olyan ablakot nyitott bolygónk változóban lévő éghajlatára, amelyről annak előtte a kutatók még csak nem is álmodhattak: a műholdas felvételek szinte végeláthatatlan tömegét.

HIRDETÉS - AIP

Miért volt neki kulcsa ehhez az ablakhoz? Ugyanazért, amiért évtizedeken keresztül egy sor sem jelenhetett meg tőle sehol nyilvánosan, és az ő irányításával, segítségével született tudományos eredményeken sem lehetett megemlíteni a nevét: Zall a CIA-nak dolgozott. Ha úgy tetszik: kém volt.

  • Miért kezdett el a foglalkozni a CIA a klímaváltozással?
  • Mi az a Medea-program?

A válaszokat és a teljes cikket elolvashatja a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1490 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!

Címkék: CIA, kémkedés, Linda Zall


0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Az összes hozzászólás
Cukrászbiblia

Cukrászbiblia

A Tartine című kötet felér egy kisebb cukrásztanfolyammal, hisz a leírások jócskán túlmutatnak egy átlagos alapanyag- és elkészítési instrukción.

Pin It on Pinterest