„A rendőr is ember”

„A rendőr is ember”

Rendőrségi helyszínelők 2020. december 24-én egy IV. kerületi társasház előtt, ahol egy rendõr lelõtte a járőrtársa életére törő férfit. A késes támadó a helyszínen meghalt, a sérült rendőrt kórházba vitték (Fotó: MTI/Mihádák Zoltán)

Taktikai házakban, élethű szituációkban is gyakorolhatják a rendőrök az olyan, pszichés megterhelést is jelentő helyzeteket, mint például rálőni valakire. Az ilyen típusú tréningek nagy segítséget nyújthatnak akkor, amikor egy egyenruhás éles helyzetben kényszerül fegyverhasználatra. Az már más kérdés, hogy az állomány tagjainak milyen gyakran van lehetőségük ilyenen részt venni.

A rendőrségen egyébként dolgoznak pszichológusok, akiknek egyik feladata a stressz- és konfliktuskezelést segítő foglalkozások megtartása. Az állomány tagjainak meghatározott időközönként mindenképp kell pszichológussal beszélniük és „rendkívüli események” például éppen a fegyverhasználat után is kötelező az ilyen találkozó.

Az egyenruhások pszichés felkészítése azután került ismét a fókuszba, hogy szenteste reggelén Újpesten egy járőrpáros nehéz szituációba keveredett: egy dühöngő késsel támadt az egyikükre, női társa végül tíz lövést leadva megölte.

  • Mit mesélt az ORFK pszichológiai osztályának vezetője a munkájukról?
  • Végh József kriminálpszichológus szerint elég felkészültek-e a rendőrök lelkileg?
  • Milyen szűrőkön keresztül juthat be egyáltalán valaki a rendőri képzésre?

A válaszokat és a teljes interjút a Magyar Hang január 22-én megjelent 2021/4. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületen (részletek itt) online!