Conte megy, hogy maradhasson

Conte megy, hogy maradhasson

Giuseppe Conte olasz miniszterelnök évzáró sajtóértekezletet tart a római Villa Madama rezidencián 2020. december 30-án (Fotó: MTI/EPA/ANSA/Riccardo Antimiani)

Matteo Renzi támadását kivédte, és a bizalmi szavazáson megmenekült Giuseppe Conte kormánya, ám a szenátusban elfogyott a többsége. Conte azonban nagy túlélő, és az előre hozott választások elkerülése érdekében lemondott, hogy megalakíthassa harmadik, a parlamenti többséget visszaszerző kormányát.

Az olasz kormánynak most a járvány kezelésével, az oltási tervvel és a helyreállítási alap felhasználásával kellene foglalkoznia, ehelyett azonban a miniszterelnök átállni hajlandó ellenzéki szenátorokra vadászik, hogy visszaszerezze a baloldali koalíció szenátusban elvesztett többségét. Az olaszoknak egyébként szimpatikus Conte, egy friss felmérés szerint a lakosság 56 százaléka támogatja, vagyis ő maga népszerűbb, mint a kormánya mögött álló koalíció (49 százalék). A többség (57 százalék) azonban már azt szeretné, ha a kabinet a kormányzással, és nem a túléléssel lenne elfoglalva. Szeretné már a válságot lezárni a Contét jelölő Öt Csillag Mozgalom (M5S) egyik arca, Luigi Di Maio külügyminiszter is, miközben a jobboldali ellenzék alig várja a bukást, hiszen a választások előre hozásával visszakerülne a hatalomba.

Ha ugyanis most lennének a választások, akkor még a La Repubblica című baloldali lap számításai szerint is bukna a jelenlegi, a baloldali populista Öt Csillag Mozgalom és a hagyományos baloldalt képviselő Demokrata Párt (PD) alkotta koalíció. A jobbközép a felsőházban 200 mandátumból 124-et, az alsóházban 400-ból 248-at szerezne meg. A parlamenti létszámcsökkentést szorgalmazó M5S viszont jelenlegi mandátumainak egyharmadát elveszítené, mivel népszerűsége a 2018-as parlamenti választásokon elért több mint 32 százalékról ennek a felére süllyedt. Sovány vigasz, hogy a korábban a demokratákat megosztó, most pedig a koalíciót a PD-ből kiszakadt kis párt, az Élő Olaszország kiléptetésével zsaroló és a bukás szélére sodró korábbi miniszterelnök, Matteo Renzi kalandorsága 20 százalék fölé erősítette az Öt Csillag Mozgalmat, ez azonban még kevés a boldoguláshoz.

– Megnyílt az út Salvini előtt?
– Mitől lett dörzsölt öreg róka az újonc Conte?
– Lesz előrehozott választás?
Ezekre a kérdésekre is választ kaphat a Magyar Hang január 29-én megjelent 2021/5. számában (tartalomjegyzék itt). Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületen (részletek itt) online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!