Barion Pixel
HIRDETÉS - AIP
HIRDETÉS - AIP

A sárkunyhótól a „szégyenházig”

Szerző: | 2021. február 02., 06:00 | Belföld, Magyar Hang Plusz, Riport

Orsós Dezső is egy „gunyhóban” nőtt fel (Fotó: Magyar Hang/Tompos Ádám)

Aki csak keresztülhajt Ötvöskónyin, azt gondolhatja, hogy itt hamarosan kétszázmilliós kastélyban fognak élni a cigányok. A somogyi falu polgármesteri hivatalának udvarában áll ugyanis az a tábla, amely szerint 198 millió forintból „Összefogás a romákért” címszóval telepprogram indult. A községháza mellett pedig ott magaslik a Chernel–Czindery-kastély, így aztán a tovasuhanóknak úgy tűnhet, hogy az épület lesz majd az integráció helyszíne.

HIRDETÉS - AIP

De nem: a cigányok a falu a másik végében élnek, és most már az is biztos, hogy nem a táblán szereplő összegből zajlik majd a felzárkóztatásuk. Hanem még annál is többől.

HIRDETÉS - AIP

Történt ugyanis, hogy a program színhelyéül szolgáló két majdani bérház és az Ötvöskónyi utolsó utcájában álló közösségi központ építését úgy kezdte meg egy kivitelező, hogy tartozás miatt törölték az adószámát. A vállalkozó azonban nem fizette vissza a már felvett összeget az önkormányzatnak, és számlákkal sem tudta igazolni az elvégzett munkát. Az ügyben végül groteszk döntés született: az uniós pénzt benyelő vállalkozást futni hagyta a rendőrség és az ügyészség is, míg a magyar állam kipótolta a hiányzó összeget, így a munka folytatódhatott – immár egy másik kivitelezővel.

  • Mit szólnak a helyiek az integrációs programhoz?
  • És mit szólnak az érintett cigányok?

A teljes riportot a Magyar Hang január 29-én megjelent 2021/5. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületen online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1490 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!

Címkék: integráció, Ötvöskónyi, szegénység


0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Az összes hozzászólás

Pin It on Pinterest