Barion Pixel
HIRDETÉS - AIP
HIRDETÉS - AIP

A kazetta kitört füle

Szerző: | 2021. február 06., 12:40 | Magyar Hang Plusz, Pár perc próza

Beatles-kazetta (Fotó: Benedek Szabolcs)

Tízéves lehettem, amikor megtaláltam a szüleim könyvespolcán Ungvári Tamás Beatles-bibliáját. Igazából nem találtam, hanem a kezembe akadt. Nagyfiúnak éreztem magam, úgy gondoltam, kinőttem már Winnetou-ból és a Delfin Könyvekből, muszáj valami komolyabb olvasnivaló után néznem. A Beatles-biblia alul volt, szemmagasságnál kicsivel lejjebb, a Régi magyar mondák és a Tinédzserek könyve társaságában, velük együtt kellette magát. Második kiadás, az első még akkor jelent meg, amikor a Beatles létezett, bár már az utolsókat rúgta, az újnál – a hátsó borító szövege tanúskodik róla – John Lennon tragikus halála volt az apropó. Nem ez volt az egyetlen ilyen, Koltay Gábor is összeütött akkor egy emlékkötetet, fekete borítója hátborzongató módon harmonizált a második kiadású Beatles-biblia piros fedelével.

HIRDETÉS - AIP

Ungvári könyve ott volt a magyar értelmiségi családok jelentős részének polcán, mint ahogy a Love Songs című Beatles-válogatásalbum fapados, bolgár nyomású változata sem hiányozhatott a lemeztartó állványokról. Nekünk nem volt lemezjátszónk, helyesebben volt, viszont szovjet termék, de elromlott, és KGST ide vagy oda, nem lehetett kapni hozzá való alkatrészt. Így aztán sokáig csak nézegetni tudtam az Abbey Road indiai kiadását, egyike volt az első hazai import Beatles-lemezeknek a hetvenes évek elején, apám vette, nem sokkal azután, hogy munkába állt, a csehszlovák gyártmányú szalagos Tesla magnóval együtt.

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1490 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!
HIRDETÉS - AIP

Címkék: az én hangom mélyebb, Beatles, kazetta, tárca, zene


Nem akarnak újabb bányát a grönlandiak

Nem akarnak újabb bányát a grönlandiak

Az emberek hallatták a szavukat – így kommentálta a választási eredményt a győztes párt, a baloldali nacionalista Inuit Ataqatigiit. A koncessziós jogokat birtokló, kínai érdekeltségű cég nem adja fel a harcot.

Kulturális felszabadítás

Kulturális felszabadítás

Ön az egyik első kétéltű művész, aki nemzetközi hírnevet vívott ki magának. rengeteget tett a kétéltűek politikai öntudatra ébredéséért is. nem zavarja, hogy még mindig azt mondogatják az emberek, hogy a fehér gólya hozza a gyereket?

Az első tudós

Az első tudós

Anaximandrosz jelentősége nem is elméleteinek igazságában rejlik, sokkal inkább a világ jelenségeinek vizsgálatát meghatározó felfogásában.

Pin It on Pinterest