„Közép-Európa dönti el, a probléma vagy a megoldás része akar lenni”

„Közép-Európa dönti el, a probléma vagy a megoldás része akar lenni”

Joe Biden beszédet mond, miután az Egyesült Államok 46. elnökeként letette hivatali esküjét a törvényhozás washingtoni épületének, a Capitoliumnak a nyugati homlokzatánál tartott beiktatási ünnepségen 2021. január 20-án (Fotó: MTI/EPA/Pool/Jonathan Ernst)

– A Capitolium ostroma mély belső stabilitási és biztonsági problémát világított meg Washingtonban – erről is beszélt Szemerkényi Réka volt washingtoni nagykövet a Magyar Hangnak adott interjújában.

(...)

– Ha végignézünk az új kinevezettek során, sok ismerős névvel találkozunk, akik már az Obama-adminisztrációban is dolgoztak, sokan az akkori másod- és harmadvonalból léptek előre. Emiatt (...) sokan levonhatják azt a következtetést, hogy az Obama-éra folytatása lesz a mostani ciklus. Én viszont ezt nem így látom. Biden csapata ugyanis nagyon is tudatában van annak, mennyit változott a világ négy év alatt (...) – mondta.

(...)

Szemerkényi Réka szerint az amerikai külpolitika egyik legfőbb prioritása Kína és a hozzá fűződő viszony alakítása marad. Ez nem új külpolitikai elem, de nagyon sokat erősödött az elmúlt négy évben, és ebben a kongresszuson belül a republikánusok és demokraták egyetértenek. (...) Ezért sokan azt is mondják, stílusában lesz új a mostani adminisztráció, de stratégiájában az új elemek mellett sok minden megy tovább.

– Lehetnek-e még a Capitolium ostromához hasonló erőszakos cselekmények Amerikában?
– Tudta-e növelni Joe Biden elfogadottságát a republikánusok között?
– Melyik hadvezértől olvasson az, aki szeretné Kínát megérteni?
– Milyen lesz Amerika viszonya Európával? Na és kifejezetten Közép-Európával?

A teljes interjút a Magyar Hang február 5-én megjelent 2021/6. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!