Hányan haltak volna meg korlátozások nélkül?

Hányan haltak volna meg korlátozások nélkül?

A nyíregyházi Jósa András Oktatókórház koronavírus idején (Fotó: MTI/Balázs Attila)

A járványban talán az a legfélelmetesebb, hogy teljes bizonytalanságot szül. Senkinek fogalma sem lehet arról, hogyan fogunk állni fél év múlva, vagy akár a jövő héten. Ezért olyan hatalmas a kereslet az előre jelző módszerekre. Meglepő módon az emberek viselkedését olyan modellek is jól képesek szimulálni, amelyekkel eddig csak molekulákat és sejteket vizsgáltak. Így jött létre Szeged virtuális mása.

– Meg tudjuk mondani, hogy ha a paraméterek maradtak volna a lezárások előtti állapotban, és az emberek viselkedése nem változott volna, akkor hogyan alakultak volna a számok – érvel Csikász-Nagy Attila, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Információs Technológiai és Bionikai Karának egyetemi tanára. – Ez a szegedi szimulációban azt jelenti, hogy szeptember 23-a óta a november 11-én bevezetett korlátozásokkal tavaszig várhatóan nem 350-en, hanem 250-en fognak meghalni.

  • Hogyan is épül fel egy ilyen modell?
  • Miket tudnak szimulálni a segítségével?
  • Milyen eredmények születtek?

A válaszokat és a teljes cikket a Magyar Hang február 5-én megjelent 2021/6. számában olvashatja el. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!