Az egyetem bukása

Az egyetem bukása

Gludovátz Ferenc, a hallgatói önkormányzat elnöke, Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, Gyuricza Csaba megbízott rektor, Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója, a Magyar Agrár és Élettudományi Egyetemért Alapítvány kuratóriumi elnöke és Nagy István agrárminiszter, kuratóriumi tag Gödöllõn, a Magyar Agrár és Élettudományi Egyetem (MATE) ünnepi névadó dokumentumának aláírásán 2021. február 1-jén (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

Pártunk és kormányunk a gyengélkedő egyetemi rendszer átalakításán dolgozik, s biztos kézzel nyúl azokhoz az eszközökhöz, melyekkel azt még sokkal rosszabbá teheti. Az alábbiakban szó lesz a hazai felsőoktatás alapbetegségeiről és a most zajló intézkedésekről is, bár a kettőnek semmi köze egymáshoz. Azért kapcsolom össze őket, mert azoknak, akik a remélhetőleg nem túl távoli jövőben majd egyetlen tollvonással törlik el a most bevezetett galád, jogtipró rendszert – mert nem marad más választásuk –, tudniuk kell, hogy mit állítanak a helyébe. Nehogy a régi folytatásával próbálkozzanak.

Ami most történik, az orbáni álprivatizáció unalomig ismert receptje szerint történik: a közvagyon egy újabb darabja veszíti éppen el közvagyon jellegét (miközben a hatalmi túlkapásokra kent közjogi máz is elveszíti jog jellegét). Épp ideje volt, valóban, hogy a tudás megújításának intézményrendszerével is az a néhány tucat magánember rendelkezzen kizárólagos jogon, akiknek a kezében a termőföld, a bankok, a nagyvállalatok, az uniós fejlesztési források és a médiumok túlnyomó többsége van. Mire a politikai hatalomból kikopnak, legyen az egész ország az ő birtokuk!

Lányi András teljes írását a Magyar Hang február 12-én megjelent 2021/7. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületen online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!