A médiatörvénytől a Klubrádióig

A médiatörvénytől a Klubrádióig

A Magyar Nemzet utolsó kiadása egy budapesti nyomdában, 2018. április 10-én. (Fotó: Székelyhidi Balázs)

Még egy darabig vitatják majd, hogy gyilkosság vagy csupán gyilkossági kísérlet hallgattatta el a Klubrádiót, ám az elkövető szándékát nézve nem lehet kétségünk: előre megfontolt, aljas módon kitervelt gyilkosság történt, amikor az utolsó ellenzéki magyar rádiót szorították ki az éter hullámairól. A folyamat természetesen nem zárult le a Klubrádió ellehetetlenítésével; hogy meddig tart, azt nem tudhatjuk, legfeljebb annyit sejthetünk, hogy a hatalom ezen a téren némi önmérsékletet csupán a nemzetközi közvélemény és az EU miatt kénytelen gyakorolni.

Amikor 2010. december végén az Országgyűlés az ellenzékkel való konszenzus nélkül elfogadta a médiatörvényt, nagy felháborodás kerekedett, ám az aggodalmak ellenére nem szűnt meg egy csapásra a sajtószabadság. A hirtelen változásnak nem is volt realitása, a félelmet viszont utólag is meg lehet érteni. Az alig fél évvel korábban hatalomra jutott Orbán-kormány még 2010 nyarán felszámolta a médiafelügyeletet gyakorló ORTT-t, nyomában pedig új, Fidesz-dominanciájú, kibővített jogkörű médiahatóság született. Nem sokkal később vonták össze az MTV-t, a Duna Tv-t, a Magyar Rádiót és a Magyar Távirati Irodát, s hozták létre a minden korábbi időszaknál nyíltabban és szemérmetlenebbül kormánypárti mamutközmédiát.

Erről is olvashat még a cikkben:

  • Háttéralkuk köttettek sokszor nem egészen önkéntes alapon
  • Két látványos esetet tudunk említeni, amikor a médiahatóság bunkósbotként működött
  • A magyar sajtó legutoljára tartósan Horn Gyula miniszterelnöksége idején minősült a Freedom House értékelésében félszabadnak

A teljes cikket a Magyar Hang február 19-én megjelent 2021/8. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!