Barion Pixel
HIRDETÉS - AIP
HIRDETÉS - AIP

Az Északi sarkkörön vívják a következő hidegháborút?

Szerző: | 2021. február 21., 07:00 | Külföld, Magyar Hang Plusz

Egy B-1B Lancer stratégiai nehézbombázó a dél-dakotai Ellsworth légibázison (Fotó: U.S. National Archives/John McDowell)

Először állomásoznak amerikai bombázók norvég földön. A B-1-esek jelenléte azonban nem meglepő, hanem egy tizenöt éve tartó katonapolitikai folyamat újabb felvonása.

HIRDETÉS - AIP

Csapatmozgásokról, a haderő elhelyezéséről, bevetésekről és jövőbeni tevékenységeiről nem nyilatkozunk, és ezután sem fogunk. Így reagált a norvég közmédiának a norvég légierő sajtószóvivője, Stine Barclay Gaasland arra a hírre, hogy február végén négy amerikai B–1 Lancer stratégiai nehézbombázó és mintegy kétszáz fős személyzete érkezik a Trondheim melletti Örland légibázisra. Így most először állomásoznak majd amerikai bombázók norvég földön. Az elmúlt években az Északi-sark vidékén egyre aktívabb Kremlt érthetően felpaprikázta a lépés.

HIRDETÉS
HIRDETÉS - 8

A régió a klímaváltozás hatására visszahúzódó jég következtében megnyíló kereskedelmi hajózásra használható útvonalak és nyersanyagforrások miatt válik egyre fontosabbá. Elemzők már több mint tíz éve mondják, az északi országok és a két egykori hidegháborús nagyhatalom mellett Kína vagy épp India is egyre nagyobb érdeklődést mutat a térség iránt. Így biztonságpolitikai szempontból ők is mind inkább kihívást jelentenek az amerikaiak és az oroszok számára.

Egyes elemzők a B-1-esek norvégiai jelenlétét már Joe Biden oroszokkal szemben várható keményebb fellépésének tulajdonítják.

  • Mit csinálnak az amerikaiak Norvégiában? És miért fontos ez nekik?
  • Tényleg beelőzték az oroszok az amerikai haderőt északon?
  • Miért akarta megvenni Grönlandot Donald Trump?
  • Mennyit költenek sarkköri hadviselésre?
  • Mit akar pontosan Kína az északi vizeken?

A válaszokat és a teljes cikket elolvashatja a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1490 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!
HIRDETÉS - AIP

Címkék: B-1B Lancer, csapattelepítés, diplomácia, Egyesült Államok, Északi-sarkvidék, hadgyakorlat, hidegháború, katonapolitika, NATO, Norvégia, Oroszország


Bulvár rovat

Bulvár rovat

Ihaj, csuhaj, micsoda lagzi lesz ez! Habár meghívva nem leszünk, de attól tartok, a menyasszonytánchoz mégis a mi zsebünkből kerülnek a milliók a tányérkára.

Pin It on Pinterest