Az év, amely megpecsételte Magyarország sorsát

Az év, amely megpecsételte Magyarország sorsát

Orbán Viktor dolgozószobájában 2020. december 23-án (Fotó: Orbán Viktor Facebook-oldala)

Orbán Viktor idén nem tart évértékelő beszédet, de az általa teremtett hagyomány nem szakad meg, legfeljebb más politikusok gondoskodnak arról, hogy februárban továbbra is szezonja legyen az évértékelésnek. Ami többnyire a legkevésbé sem a mögöttünk hagyott esztendőről szól, hanem az előttünk álló időszak politikai tematizálásáról.

Pedig ami 2020-ban történt, az igenis értékelés után kiált, s mind a pandémiás helyzetről, mind annak közéleti következményeiről bizonyára hosszú elemzések fognak még születni. Ha viszont rövid és velős értékelést szeretnénk adni, leginkább azzal az összegzéssel szolgálhatunk, hogy 2020 volt az az év, amely megpecsételte Magyarország sorsát – és ezt nem pusztán a bombasztikus kijelentések iránti igény mondatja velünk.

A fenti állítást akár azok is vitathatják, akik alapvetően osztják a benne rejlő pesszimista – vagy inkább végsőkig realista – előfeltevést. Hiszen ha Magyarország sorsa bármilyen értelemben is megpecsételődött, az miért éppen 2020-ban történt volna?

Melyik volt az az év, amely megpecsételte az ország sorsát? A választ és a teljes elemzést keresse a Magyar Hang február 19-én megjelent 2021/8. számában! Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!