Széteső egészségügy, gátlástalan demagógia

Széteső egészségügy, gátlástalan demagógia

Fotó: Székelyhidi Balázs

Aki a kormánysajtót fogyasztja, napról napra nagyobb jólétről, nemzetközi sikerekről, világszínvonalú fejlődésről értesül. Annyira érvényes ez a világkép, mint dicső seregeinknek a bolsevista rémre mért újabb s újabb kemény csapásai 1944-ben.

A legújabb kormányzati sziporka a 13. havi nyugdíj „visszaépítése”, amelyet tudvalévőleg a gonosz, országrontó balliberális Gyurcsány–Bajnai-kormányok vettek el, de most az isteni Viktor visszaad a hőn szeretett és tisztelt idős magyaroknak. „A nyugdíjasok mától kapják meg a négy év alatt visszavezetendő 13. havi nyugdíjuk első egyheti összegét. Ezzel az előző baloldali kormány utolsó bűntényét is sikerül zárójelbe tenni”, idézi Orbán Viktort az MTI.

Idézzünk mi is egyet: „A magyar gazdaság jelenlegi teljesítménye mellett kizárólag szándék kérdése, hogy javítunk-e a hárommillió nyugdíjas életén, vagy sem. Ezért döntöttünk úgy, hogy megkezdjük a 13. havi nyugdíj bevezetését.” Ezt speciel Medgyessy Péter miniszterelnök-jelölt mondta a 2002-es választási kampányban. Színtiszta demagógia volt, ahogyan erre a Fidesz azonnal rá is mutatott. Az eredmény ismert, a demagógia győzött, a józan ész veszített 2002-ben.

A Medgyessy-receptet újrafőzi nekünk Orbán Viktor azzal a nyilvánvaló céllal, hogy 2022-ben is győzzön a demagógia. A 13. havi nyugdíj 8,33 százalékos nyugdíjemelést jelent, méghozzá négy év alatt, tehát vélhetőleg kevesebb az inflációnál. Hogy mennyit ér valójában, azt majd 2024-ben lehet megítélni, hiszen lehetséges, hogy maga a nyugdíj annyit veszít addigra a reálértékéből, hogy ez a 8,33 százalék nem jelent majd pluszt. Viszont – és ezt mérte fel jól Medgyessy Péter annak idején – rendkívül erős pr-hatása van.

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!