Harmadszor is rárúgta az ajtót az egészségügyre a koronavírus

Harmadszor is rárúgta az ajtót az egészségügyre a koronavírus

Képünk illusztráció. Védőruhás orvosok vizsgálják az egyik beteget egy vuhani kórház intenzív osztályán (Fotó: MTI/EPA/Featurechina)

Más európai és régiós országok példáját látva hetek óta lehetett arra számítani, hogy Magyarországon is megjelennek a Covid-19 angliai és dél-afrikai mutánsai, amelyek a tapasztalatok szerint sokkal fertőzőbbek, mint a járvány első két hullámában pusztító koronavírus. A járványügyi adatok elmúlt napokban látható radikális romlása pedig bizonyítja, hazánk sem kivétel, a magyar embert nem gyúrták különlegesen ellenálló anyagból.

Szlovákiában az elmúlt bő egy hétben vált kritikussá a helyzet, ahol a magyarországinál lényegesen szigorúbb intézkedések ellenére megteltek a kórházak és az intenzív osztályok, a Covid-halálozások számát tekintve pedig nagyon rövid idő alatt a szerencsésebb sereghajtók közül a világ élvonalába kerültek. És sajnálatosan minden okunk megvan rá, hogy északi szomszédunkat tekintsük labornak: lakosságarányosan hazánkban hasonló mértékben terjed a járvány, az ellátórendszer pedig már most közel annyira leterhelt – legalábbis a kórházban kezeltek számát alapul véve –, mint odaát.

A szlovák kormány felvállalta a bajt, megnyomta a vészcsengőt és nemzetközi segítséghez folyamodott. Nálunk eközben Orbán Viktor kormányfő bejelentette, emelt szintű készültséget kellett elrendelni a kórházakban, de hogy ez a gyakorlatban mire lesz elegendő, mindenki csak találgatja. Valószínűleg ugyanakkor arról nincs szó, hogy a legnagyobb gondot, vagyis a már most – illetve a második hullámban is jelentkező – szakemberhiányt megkíséreljék megoldani, legalább azon a szinten, ahogy Szlovákia.

A teljes cikket elolvashatja a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!